Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the following number series?
Q1. 9 17 65 385 3073 ?
(a) 40704
(b) 73251
(c) 65506
(d) 38521
(e) 30721
Q2. 25 241 584 1096 1825 ?
(a) 2625
(b) 2525
(c) 2725
(d) 2825
(e) 2025
Q3. 50 25 37.5 93.75 328.125 ?
(a) 1656.6525
(b) 1476.5625
(c) 1576.6225
(d) 2025.5625
(e) None of these
Q4. 468 516 984 1500 2484 ?
(a) 3984
(b) 4884
(c) 2784
(d) 2824
(e) 3874
Q5. 11 30 87 258 771 ?
(a) 2610
(b) 2450
(c) 2310
(d) 2730
(e) 2510
Q6. A car starts running at the speed of 30 km per hour. The speed of the car increases by 2 km per hour at the end of every one hour. What will be the distance covered at the end of ten hours from the start of the journey?
(a) 410 km
(b) 390 km
(c) 520 km
(d) 630 km
(e) None of these
Q7. Gita started a business investing Rs. 60000. After six months Kanchan joined her with Rs. 90000. After another six months Rekha also joined them with Rs. 1.35 lakh. The profit earned at the end of 3 years when Gita started the business should be distributed among Gita, Kanchan and Rekha in the ratio of
(a) 4 : 5 : 6
(b) 6 : 7 : 8
(c) 6 : 8 : 7
(d) 6 : 5 : 4
(e) None of these
Q8. The cost of 26 tables and 6 chairs is Rs. 13800 and the cost of 13 tables and 7 chairs is Rs. 14200. What is the cost of 10 chairs?
(a) Rs. 18200
(b) Rs. 18250
(c) Rs. 17400
(d) Can't be determined
(e) None of these
Q9. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 27. The sum of the digits is 15 and the digit at tens place is bigger than the digit at the unit’s place. What is the two-digit number?
(a) 87
(b) 96
(c) 78
(d) 69
(e) None of these
Q10. In an examination, Arun scored 35 marks less than Rahul. Rahul scored 55 more marks than Monika. Rohit scored 85 marks, which is 10 marks more than Monika's. Raju scored 61 marks less than the maximum marks of the test. What approximate percentage of marks did Raju score in the examination, if he got 44 marks more than Arun?
(a) 80%
(b) 75%
(c) 70%
(d) 62%
(e) None of these
Directions (11-15): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
Q11.
x2-82x+781=0
y2=5041
(a) if x > y
(b) if x < y
(c) if x ≥ y
(d) if x ≤ y
(e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
Q12.
9x2+18x+9=0
y2-3y+2=0
(a) if x > y
(b) if x < y
(c) if x ≥ y
(d) if x ≤ y
(e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
Q13.
77x2+58x+8=0
42y2+59y+20=0
(a) if x > y
(b) if x < y
(c) if x ≥ y
(d) if x ≤ y
(e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
Q14.
81x2-9x-2=0
56y2-13y-3=0
(a) if x > y
(b) if x < y
(c) if x ≥ y
(d) if x ≤ y
(e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
Q15.
99x2+149x+56=0
156y2+287y+132=0
(a) if x > y
(b) if x < y
(c) if x ≥ y
(d) if x ≤ y
(e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
Solutions
1. Ans.(e)
Sol. The series is ×2-1, ×4-3, ×6-5, ×8-7, ×10-9,…..
2. Ans.(d)
Sol. The series is +63 , +73, +83 , +93, +103……..
3. Ans.(b)
Sol. The series is
50×0.5=25,
25×1.5=37.5,
37.5 ×2.5 =93.75,
93.75×3.5=328.125,
328.125×4.5=1476.5625
4. Ans.(a)
Sol. 468+516=984;
516+984=1500;
984+1500=2484;
1500+2484=3984
5. Ans.(c)
Sol. The series is
11×3-3=30,
30×3-3=87,
87×3-3=258,
258×3-3=771,
771×3-3=2310
6. Ans.(b)
Sol. As the distance is covered in Arithmetic Progression,
Sum= n/2 [2a+(n-1)d]
[Here, a=30, d=2, n=10]
=10/2 [2×30+(10-1)2]
=5×(60+18)=5×[78]=390 km
7. Ans.(a)
Sol. Reqd. Ratio of Profit
Gita : Kanchan : Rekha
60000×36 : 90000×30 : 135000×24
=4 : 5 : 6
8. Ans.(b)
Sol. Cost of 26T+6C=Rs. 13800………(i)
Cost of 13T+7C=Rs. 14200……….(ii)
Now, equation (ii) ×26-equation (i) ×13
338T + 182C= 369200
338T + 78C=179400
– – –
104C = 189800
∴ C=189800/104=1825
∴ Cost of chair=1825×10=Rs.18250
9. Ans.(b)
Sol. (10x – y) – (10y + x) = 27
x – y = 3
x + y = 15
So, x = 9
y = 6
Number = 96
10. Ans.(c)
Sol. Rohit’s marks=85
Monika’s marks=85-10=75
Rahul’s marks=75+55=130
Arun’s marks=130-35=95
Raju’s marks=95+44=139
Total maximum marks=139+61=200
Required percentage marks of Raju=139/200×100=69.5%≈70%
11. Ans.(e)
Sol. x = 11, 71 y = -71, 71
So, relation cannot be established between 'x' and 'y'.
12. Ans.(b)
Sol. x = -1, y = 1, 2
So, x < y
13. Ans.(c)
Sol. x = -4/7, -2/11 y = -5/7, -4/7
So, x ≥ y
14. Ans.(e)
Sol. x = -1/7, 7/8 y = -1/9, 2/9
So, relation cannot be established between 'x' and 'y'.
15. Ans.(b)
Sol. x = 13/18, 8/11 y = 13/16, 12/13
So, x < y
No comments:
Post a Comment