Thursday, February 7, 2019

Computer Quiz

Q1)-The simultaneous processing of 2 or more programs by processor is ___________
Multi programming
multi-tasking
time-sharing
multi-processing
Ans.- B


Q2)-The computer abbreviation KB usually means ___________
key block
kernel boot
key byte
kilo byte
Ans.- D


Q3)-IT stands for—
information Technology
integrated Technology
intelligent Technology
interesting Technology
Ans.- A


Q4)-A person who used his or expertise to gain access to other peoples computers to get information illegally or do damage is
Analyst
Hacker
Instant messenger
Programmer
Ans.- B


Q5)-Which ports connects special types of music instruments to sound cards?
BUS
CPU
USB
MIDI
Ans.- D


Q6)-Which part of the computer displays the work done ?
RAM
monitor
printer
ROM
Ans.- B


Q7)-What is backup?
Adding more components to your network
Protecting data by copying it from the original source to a different destination
Filtering old data from the new data
Accessing data on tap
Ans.- B


Q8)-Computers that control processes accept data in a continuous
data traffic pattern
data highway
infinite loop
feedback loop
Ans.- C


Q9)-Which of these is a point-and-draw device ?
CD-ROM
printer
mouse
scanner
Ans.- C


Q10)-Which PowerPoint view displays each slide of the presentation as a thumbnail and is useful for rearranging slides ?
Slide Sorter
Slide Master
Slide Show
Notes Page
Ans.- A


Quant Quiz

Q1)-A car starts at 10 am with a speed of 50 km/hr. Due to the problem in engine it reduces its speed as 10 km/hr for every 2 hours. After 11 am, the time taken to covers 10 km is:
12 minutes and 10 seconds
13 minutes and 20 seconds
15 minutes and 09 seconds
none of these
Ans.- B


Q2)-In what time a 435 m long train running at 58 km/h can cross a signal pole ?
7.5 sec
15 sec
27 sec
35 sec
Ans.- C


Q3)-John travelled from his town to city. John went to city by bicycle at the speed of 25 km/h and came back at the speed of 4 km/h. If John took 5 hours and 48 min to complete his journey, what is the distance between town and city ?
15 km
20 km
22 km
25 km
Ans.- B


Q4)-A car running at 65 km/h takes one hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km/hour then in how much time it will cover the distance ?
72 mins
76 mins
78 mins
None of these
Ans.- C


Q5)-A man covers a distance of 180 Km at 72 Kmph and next 190km at 88 Kmph. what is his average speed For his whole journey of 370 Km?
79.2 Kmph
79.3 Kmph
77.25 Kmph
8.5 Kmph
Ans.- A


Q6)-In a kilometer race, A beats B by 100 meters. B beats C by 100 meters. By how much meters does A beat C in the same race ?
200 meters
190 meters
80 meters
210 meters
Ans.- B


Q7)-If a man walks 24 Km at 8 Kmph, he will be late by 25min. if he walks 12 Kmph, how early the fixed time Will he reach?
30 minutes
25 minutes
40 minutes
35 minutes
Ans.- D


Q8)-Two boys starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction?
5 hours
16 hours
17 hours
10 hours
Ans.- C


Q9)-Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour ?
8 minutes
10 mintues
12 minutes
None of these
Ans.- B


Q10)-A bike rider starts at 60 km/hr and he increases his speed in every 2 hours by 3 km/hr. Then the maximum distance covered by him in 24 hours is:
1000 km
918 km
899 km
none of these
Ans.- B


English Quiz

In each of the following questions, find out the part which has an error ▼


Q1)-The master did not know (A) / who of the servants (B)/ broke the glass (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- B


Q2)-The ruling party stood (A) / for implementation of the bill (B) / and was ready to stake their political existence (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q3)-Wherever they go (A) / Indians easily adapt (B) / local circumstances (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- B


Q4)-He is not one of those (A) / who will help everybody (B)/ whom he meets (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q5)-Mahatma Gandhi taught us (A) / that one should respect (B) / the religions of others as much as his own (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q6)-He , you and I (A) / shall manage (B) / this problem together (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- A


Q7)-The audience (A) / are requested (B)/ to be in its seats (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q8)-The scientist must follow (A)/ his hunches and his data (B) / wherever it may lead (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q9)-I am used to (A) / many guests everyday (B)/ but there was none today (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q10)-May I (A) / know who you want (B) / to see please (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- B


Reasoning Quiz

Directions (1-5): Study the given information carefully and answer the given questions:

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement (All the numbers are two-digit numbers):

Input:  24 method 87 67 of data 34 collection 45 12 specified now
Step I:  12 method 87 67 of data 34 collection 45 specified now 24
Step II:  34 12 method 87 67 of data collection specified now 24 45
Step III:  67 34 12 method of data collection specified now 24 45 87
Step IV:  collection 67 34 12 method of specified now 24 45 87 data
Step V:  method collection 67 34 12 of specified 24 45 87 data now
Step VI:  of method collection 67 34 12 24 45 87 data now specified
And Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input:  chemical 68 11 reaction 87 is 21 hard to 53 92 detect  

Q1. In which step are the elements ‘to 92 detect 21’ found in the same order?
(a) Sixth
(b) Third
(c) The given order of elements is not found in any step.
(d) Second
(e) Fifth

Q2. What is the position of ‘21’ from the right end in the last step?
(a) Tenth
(b) Eighth
(c) Fifth
(d) Fourth
(e) Sixth

Q3. How many steps are required to complete the rearrangement of the given input?
(a) Five 
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight
(e) More than Seven

Q4. Which element is fifth to the left of the element which is ninth from the left end of the fourth step?
(a) 11
(b) 87
(c) 53
(d) reaction
(e) chemical

Q5. Which element is exactly between ‘chemical’ and ‘87’ in the second  step of the given arrangement?
(a) 53
(b) hard
(c) reaction
(d) is
(e) 68

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)

Input:  38 role care 15 25 ball note down 42 45
Step I:  45 38 role care 15 25 note down 42 ball
Step II:  42 45 38 role 15 25 note down ball care
Step III:  38 42 45 role 15 25 note ball care down
Step IV:  25 38 42 45 role 15 ball care down note
Step V:  15 25 38 42 45 ball care down note role
Step VI:  ball care down note role 6 6 7 9 11
And Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input:  level establish 56 relation given 48 52 find 37 justify 40 32

Q6. How many steps will be required to complete the arrangement?
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Nine
(e) None of the above

Q7. In which step are the elements ‘relation 48 52 justify’ found in the same order?
(a) Fourth
(b) Second
(c) Third
(d) The given order of elements is not found in any step.
(e) None of the above

Q8. What is the position of ‘37’ from the left end in the second last step?
(a) Fifth
(b) Fourth
(c) Third
(d) Sixth
(e) None of the above

Q9. Which element is fourth to the left of the element which is tenth from the left end in the last step?
(a) 4
(b) level
(c) 10
(d) relation
(e) None of the above

Q10. What is the position of ‘find’ from the right end in the last step?
(a) Fifth
(b) Fourth
(c) Ninth
(d) Tenth
(e) Eleventh
Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the questions given below:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:

Input:  each 22 centre 35 28 face bat 37 18 hot let 20
Step I:  37 each 22 centre 35 28 face 18 hot let 20 bat
Step II:  35 37 each 22 28 face 18 hot let 20 bat centre
Step III:  28 35 37 22 face 18 hot let 20 bat centre each
Step IV:  22 28 35 37 18 hot let 20 bat centre each face
Step V:  20 22 28 35 37 18 let bat centre each face hot
Step VI:  18 20 22 28 35 37 bat centre each face hot let
And Step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input:

Input:  19 gupta 38 was called 24 45 on 27 41 the day next 35

Q11. How many steps will be required to complete the given rearrangement?
(a) Six
(b) Four
(c) Eight
(d) Seven
(e) None of the above

Q12. Which of the following elements is fourth from the right end in Step IV?
(a) called
(b) day
(c) 35
(d) 27
(e) None of the above

Q13. How many elements are there between ‘19’ and ‘was’ in the second-last step?
(a) None 
(b) Ten
(c) Nine
(d) Twelve
(e) None of the above

Q14. Which of the following represents the first two and the last two elements in the last step?
(a) 27, 38; on, the
(b) 27, 35; next, on
(c) 19, 24; the, was
(d) 24, 27; was, the
(e) None of the above

Q15. Which step number is the following output?
38 41 45 19 was 24 on 27 the next 35 called day gupta
(a) Step V
(b) Step III
(c) Step IV
(d) Step VI
(e) None of the above












Solutions (1-5):

Logic: The machine first rearranges numbers ans then words. In Step I the smallest number goes to the left and the second smallest to the right. In the next step the third smallest number goes to the left and the fourth smallest to the right. And so on till all the number have been arranged. 
After this we come to words. First the first word in alphabetical order goes to the left and the second word to the right. In the next step the third word in alphabetical order goes to the left and the fourth to the right. And so on till all the words have been arranged.


Input: chemical 68 11 reaction 87 is 21 hard to 53 92 detect
Step I: 11 chemical 68 reaction 87 is hard to 53 92 detect 21
Step II: 53 11 chemical reaction 87 is hard to 92 detect 21 68
Step III: 87 53 11 chemical reaction is hard to detect 21 68 92
Step IV: chemical 87 53 11 reaction is hard to 21 68 92 detect
Step V: hard chemical 87 53 11 reaction to 21 68 92 detect is
Step VI: reaction hard chemical 87 53 11 21 68 92 detect is to


Solutions (6-10):

Logic: In each step numbers are arranged on the left, starting with the largest. Words are arranged on the right, starting with the first in alphabetical order. Thus, numbers get arranged in accenting order and words in alphabetical order. When this is done, word shift to the left in the last step; numbers are written as their sum of digits and these sums are written in ascending order.

Input: level establish 56 relation given 48 52 find 37 justify 40 32
Step I: 56 level relation given 48 52 find 37 justify 40 32 establish
Step II: 52 56 level relation given 48 37 justify 40 32 establish find
Step III: 48 52 56 level relation 37 justify 40 32 establish find given
Step IV: 40 48 52 56 level relation 37 32 establish find given justify
Step V: 37 40 48 52 56 relation 32 establish find given justify level
Step VI: 32 37 40 48 52 56 establish find given justify level relation
Step VII: establish find given justify level relation 4 5 7 10 11 12




Answers:
  1. d
  2. e
  3. b
  4. a
  5. c
  6. b
  7. d
  8. e
  9. d
  10. e

Computer Quiz

Q1)-What does an electronic spreadsheet consist of ?
Rows
Columns
Cells
All of these
Ans.- D


Q2)-ROM is an example of which of the following ?
volatile memory
cache memory
nonvolatile memory
virtual memory
Ans.- C


Q3)-Which of the following options is used to display information such as title , page number of the document ?
Insert Table
Auto correct
Thesaurus
Header and Footer
Ans.- D


Q4)-A set of choices on the screen is called a(n)
menu
reverse video
action plan
editor
Ans.- A


Q5)-What is full form of PROM ?
Programmable Read-Only Memory
Progressive Read-Only
Periodic Read-Only Memory
Program Read-Only Memory
Ans.- A


Q6)-Which of the following will be used if a sender of e-mail wans to bold , italics etc , the text message ?
Reach Signature
Reach Text
Reach Format
Plain Text
Ans.- B


Q7)-Which part of computer can display the user's work ?
Mouse
Keyboard
Monitor
Disk Drive
Ans.- C


Q8)-The processor is a ______ chip plugged onto the motherboard in a computer system
LSI
VLSI
XLSI
ULSI
Ans.- B


Q9)-To move the text from its original position to another position without deleting is called
Scrolling
Searching
moving
Copying
Ans.- D


Q10)-Which of the following justification align the text on both sides-left and right-of margin?
Right
JUstify
Balanced
None of these
Ans.- B


Quant Quiz ► Profit & Loss

Que 1: The ratio of the CP and SP is 7 : 5. Find the Profit or Loss % ?
A . 40 % loss
B . 40 % Profit
C . 28.57 % loss
D . 41.67 % Profit
Que 2: Abhishek sells an article to Shivang at a gain of 20%, Shivang sells it to Saurabh at a gain of 5%. If Z pays Rs 693 for it, what did it cost to Abhishek?
A . 554.4
B . 550
C . 600
D . 550
Que 3: A Dealer cheats 20% while buying as well as 20% on selling by using false weight. Find the gain %.
A . 40 %
B . 20 %
C . 42 %
D . 44 %
Que 4: An item is sold with the gain of 20 %. If It would be sold for 150 rupees more, it would fetch 26 % gain. Find the Cost Price.
A . 2400
B . 3000
C . 2500
D . 1500
Que 5: The price of an article is reduced to 80 %. In order to make no loss the reduced price must be increased by how much percent?
A . 20 %
B . 40 %
C . 33.33 %
D . 25 %
Que 6 : An Item, when sold at a gain of 5% fetches 24 rupees more than when it was sold at a loss of 10 %. Find the Cost Price of that Item.
A . 160
B . 600
C . 240
D . 480
Que 7 : The CP of 24 items is equal to the SP of X items. Find the value of X when profit % is 20%.
A . 16
B . 20
C . 15
D . 28
Que 8 : 5 Mangoes was brought for Rs 6 and sold at 6 for Rs 5. Find the loss or gain %.
A . 44 % gain
B . 30.57 % Loss
C. 44 % Loss
D . 30.57 % Gain
Que 9 : A confectioner sells 15 toffees for a rupee at the loss of 20%. How many number of toffees he would sale for a rupee to make 20% profit?
A . 12
B . 10
C . 13
D . 9
Que 10: On an article two discounts are applied 20% and 10% on marked price and sold at Rs 1224. Find the Marked Price.
A . 1748.5
B. 1700
C . 1615.68
D. 1650



Solutions ▼
Ans.1. RIGHT  option is C
Let CP be 7X and SP be 5X
As it clear from the question CP is more than SP. So,
Loss % = Loss * 100 / CP = (7X – 5X) * 100 / 7X = 28.57 %.
Ans.2. RIGHT  option is D
By using successive method
Total profit = 20 + 5 + (20*5)/100 = 26 % on the cost price for Abhishek.
Then Cost price of the Article for Abhishek = 100 * S.P. / (100 + Profit  % ) Rs 693 / 1.26 =Rs  550.
Ans.3. RIGHT  option is D
By using successive method
20 + 20 + (20*20)/100 = 44 %
Or
Let an article costs 1 rupee per piece
Dealer pay 10 and get 12 pieces
He sells 12 Pieces + 2.4 Pieces (20% of 12 ). So, He gets Rs 14.4
Profit = Rs 4.4 and Profit % = 44 %
Ans.4. RIGHT  option is C
The difference between gain % = (26 – 20) % = 6%
6 %  = 150 (As gain is always calculated on the basis of Cost Price)
Therefore 100% = 2500 is the Cost Price
Ans.5. RIGHT  option is D
Let Price be 100
Then reduced price = 80
The percentage increase  to make no loss = 20 * 100 /80 = 25 %
Ans.6. RIGHT  option is A
The difference of  Selling prices when It is sold at 10% and when it is sold at 5% profit  on the basis of
cost = 1.05 – 0.90 = 0.15 of CP (As Gain and Loss is always on CP)
As given
0.15  of C.P. = 24
Therefore CP of Item =24 / 0.15 = Rs 160
Ans.7. RIGHT  option is B
Let CP of Each Item be 1 rupee
Then CP of X items = Rs X
SP of X items = Rs 24
Therefore, Profit %  = Profit * 100 / CP
20 = (24 – X) * 100 / X
X = 120 – 5X
X = 20
Ans.8. RIGHT  option is B
CP = 6/5 for 1 Mango
SP = 5/6 for 1 Mango
Loss % = {(6/5 – 5/6)*100} / 6/5 = 30.56 %
Ans.9. RIGHT  option is B
CP for 15 toffees = 1 /(1-0.2) = 1.25
New SP for 15 toffees would be = 5  * 1.2 / 4 = 3/2 = Rs 1.5
Therefore, He would sell toffees for 1 rupee = 15 /1.5 = 10 Toffees
Ans.10. RIGHT  option is B
By using successive method
True discount = 20 + 10 – (20*10)/100 = 28%
It means the article is sold on 72% of the marked price
Therefore Marked Price = 1224/0.72 = 1700

Reasoning Quiz

Q1)-The sum of two numbers is 30 and their difference is 6. Find the difference of their squares.
120
150
180
200
Ans.- C


Q2)-What is the least number which is perfect square and contains 3675 as its factor ?
12058
11025
13202
13005
Ans.- B


Q3)-If we take the numbers from 50 to 151 , what is difference between the sum of all the odd and even numbers ?
50
51
25
26
Ans.- B


Q4)-When a certain number is multiplied by 13, the product consists entirely of sevens. Find the smallest such number.
56789
57689
59289
59829
Ans.- D


Q5)-How many times shall the keys of a typewriter have to be pressed in order to write first 200 counting numbers , i.e to write 1,2,3,..... up to 200 ?
345
800
492
525
Ans.- C


Q6)-A certain number when successively divided by 7 and 9 leaves remainder 3 and 5 respectively. Find the smallest value of such a number.
111
100
101
99
Ans.- C


Q7)-What is largest natural number by which the product of three consecutive even natural numbers is always divisible ?
50
49
48
47
Ans.- C


Q8)-A certain number when successively divided by 3 and 5 leaves remainder 1 and 2. What is the remainder if the same number be divided by 15 ?
5
6
7
8
Ans.- C


Q9)-What is the largest number of four digits which is exactly divisible by 88 ?
9944
9999
9899
9789
Ans.- A


Q10)-What is the number that added to itself 20 times , gives 861 as result ?
51
50
40
41
Ans.- D



English Quiz

Directions (Q.1 to 5): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
This happened thousands of years ago. Life was hard as people had to do all the work by themselves. A large number of people were __(1)__ . They would travel from one place to another in search of food and shelter. While travelling one day, a man arrived at the edge of a desert. He was walking on the sand, when suddenly he came across a frightening creature – it had extremely long, thin legs, a giant hump and a long neck. It was this neck that he extended towards the man, who, scared out of his __(2)__, ran away from the spot. The following day, he met the creature again. It was standing near a lake, drinking water. This time, the man was fascinated at what he saw — the creature putting its long neck into the lake and drinking water continuously. Then suddenly the giant creature looked up and stared straight into the eyes of the man standing across. But this time, an __(3)__ of water separated the two, and the man did not run away. He stood and watched the animal, which made no effort to come closer. In the following weeks, the man saw more such creatures, again and again. It seemed they were all over the desert, aimlessly walking about for miles on end. The man began to observe the creatures very closely. He saw that they were vegetarian. Moreover, despite their huge size, they were remarkably meek and gentle. And the stamina the creatures had was __(4)__. They could walk the entire length of the desert without being exhausted. Observing them, man of the desert without being exhausted. Observing them, the man thought, “What if I tame this creature and make it ferry all my stuff? I could then make the desert my home.” So, one day, while one of the creatures’ was dozing, the man went up to it and put a bridle in its mouth. Then he rode around on it, after placing an enormous amount of load on its back. With that, the taming of the camel was complete (for that was who the creature was). And ever since that day, the camel has faithfully __(5)__ up to its title of ‘Ship of the Desert’.
Question.1. 
1) masons
2) cobblers
3) farmers
4) nomads
5) potters
Question.2. 
1) humor
2) mind
3) wits
4) life
5) face
Question.3. 
1) expanse
2) stretch
3) wedge
4) pond
5) element
Question.4. 
1) unarguable
2) unbelievable
3) unforgivable
4) unbearable
5) unavailable
Question.5. 
1) been
2) ran
3) seen
4) lived
5) stood
Directions (Q.16- Q.10): Fill in the blanks which are given in sentences by choosing the most appropriate options.
Question.6. Jenkins said she found herself disturbed by the seemingly endless stream of _________ in the headlines, and hoped that the movie would promote a kind of heroism that involved mutual understanding rather than grandstanding.
1) maladies
2) goodies
3) tragedies
4) tranche
5) storm
Question.7. The _________ were not jihadis looking for a swift ascent to heaven, but small-time criminals with a history of mental illness: sociopaths, if you will.
1) perpetrators
2) demonstrators
3) spectators
4) audience
5) protestors
Question.8. Many vegetarians find it intuitively absurd that death is not considered harmful, but there are plenty of philosophers in history who have argued that not even humans are harmed by their own ________. 
1) destination
2) annihilation
3) determination
4) amalgamation
5) sterilization
Question.9. The rhetoric of meritocracy appears to has camouflaged the extent to which success and failure often hinge decisively on events completely beyond any individual’s control.
1) to have camouflaged
2) to had camouflaged
3) did camouflaged
4) to have camouflages
5) to do camouflage
Question.10. A few days after the column appeared, I was invited to appear on a Fox Business Network show hosted by Stuart Varney, a man deeply ______ of the importance of luck.
1) distrustful
2) incredulous
3) credulous
4) None of the above
5) All of the above




Solutions ▼
Answer.1. 4; People who travel in search of food and shelter are called nomads.
Answer.2. 3; The correct idiom is “to be scared out of one’s wits”, which means to be extremely frightened.
Answer.3. 1; “Expanse” refers to a great extent of something spread out.
Answer.4. 2; The man is amazed at the stamina of the creatures. So, “unbelievable” correctly fits in the blank.
Answer.5. 4; “Live up to something” means to fulfil.
Answer.6. 3; Tragedy is a noun that indicates disaster or bad fortune. It would be a tragedy to lose your job, but an even greater tragedy to fall ill while unemployed and without health care.
Answer.7. 1; A perpetrator is someone who has committed a crime — or at least done something pretty bad. The word perpetrator is so often associated with crime that police officers and other criminal justice types sometimes abbreviate it “perp.” A perpetrator is often a suspect until it has been proven that he or she carried out the offence. The word usually describes someone who’s committed a crime, but any wrongdoing will do.
Answer.8. 2; Annihilation is the total destruction of something. After an annihilation, there’s nothing left but total, horrific destruction, like a wild fire completely wiping out a forest or a tsunami sweeping away a seaside town.
Usage: In World War II, our nuclear bombs resulted in the annihilation of Hiroshima.
Answer.9. 1; to have camouflaged is the right answer.
Answer.10. 5; All of the above is the right answer. All the words can be fitted in the blank.