Wednesday, November 9, 2016

Computer Quiz

Q1)-A simple automated program that scans the web for specific data and inserts into a designated database.
Web mining
Web database integration
Web crawler
Web searching
Ans.- C


Q2)-A database that spreads information across different tables while maintaining links between them is referred to as
Relational database
Rotational database
Database connection
Tabular database
Ans.- A


Q3)-All the deleted files go to
Task Bar
Recycle Bin
Tool Bar
My Computer
Ans.- B


Q4)-When you are selecting a mouse for a particular computer system, what is the most important consideration?
The type of drivers that come with the mouse
The length of the mouse cord
The type of connector the mouse is equipped with
The number of buttons the mouse has
Ans.- C


Q5)-A ________ is a non-impact printer that can produce very high-quality, letter-perfect printing.
laser printer
dot-matrix printer
thermal printer
drum printer
Ans.- A


Q6)-A record of columns in DBMS is called.....
Tuple
Matrix
Field
None of these
Ans.- C


Q7)-Hackers often gain entry to a network be pretending to be at a legitimate computer?
spoofing
forging
IP spoofing
ID theft
Ans.- C


Q8)-The ...... of a threat measures its potential impact on a system?
Vulnerabilities
countermeasures
degree of harms
susceptibility
Ans.- C


Q9)-A protocol used to control the secure sending of data on the internet is ;?
SMTP
HTTPS
TCP/IP
HTTP
Ans.- B


Q10)-In a ring topology, the computer in possession of the ...... can transmit data?
packet
data
access method
Token
Ans.- D


English Quiz

Q1)-In question (1 - 4 ) choose from the word which means opposite to the given word
Terrible
Soothing
Frightening
Scaring
Delectable
Ans.- D


Q2)-Mighty
Forcible
Forceful
Weak
Tough
Ans.- C


Q3)-Widely
Spaciously
Succinctly
Narrowly
Broad based
Ans.- C


Q4)-Development
Retardation
Retrogression
Transgression
Impunity
Ans.- B


Q5)-In question (5-8) Choose the word which means same to the given word
MASSIVE
Lump sum
Strong
Little
Huge
Ans.- D


Q6)-DEFER
Indifferent
Postpone
Defy
Differ
Ans.- B


Q7)-CEASE
Begin
Create
Stop
Dull
Ans.- C


Q8)-PIOUS
Religious
Sympathetic
Afraid
Faithful
Ans.- A


Q9)-In question (9 -10 ) Find the correctly spelt word
Adulation
Adlation
Aduletion
Addulation
Ans.- A


Q10)-
Adventitus
Adventitous
Adventitious
Adventituous
Ans.- C


Quant Quiz

Q1)-The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?
23 years
24 years
25 years
None of these
Ans.- A
Let the average age of the whole team by x years.
11x - (26 + 29) = 9(x -1)
11x - 9x = 46
2x = 46
x = 23
So, average age of the team is 23 years


Q2)-Average age of boys in a class is 16 years and average age of girls is 15 years, what is the average age of all ?
15.5
15
16
Cant be determined
Ans.- D
As number of girls and boys is not given so result cant be determined


Q3)-A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3. Find his average after 17th match
37
36
39
35
Ans.- C
Let the average after 17th match is x
then the average before 17th match is x-3
so 16(x-3) + 87 = 17x
x = 87 - 48 = 39


Q4)-The average of five consecutive odd numbers is 61. What is the difference between the highest and lowest numbers :
4
8
12
16
Ans.- B
Let the numbers be x, x + 2, x + 4, x + 6 and x + 8.
Then [x + (x + 2) + (x + 4) + (x + 6) + (x + 8) ] / 5 = 61.
or 5x + 20 = 305 or x = 57.
So, required difference = (57 + 8) - 57 = 8


Q5)-Average of five numbers is 27. If one number is excluded the average becomes 25. The excluded number is
35
45
55
65
Ans.- A
Number is (5*27) - (4*25) = 135-100 = 35


Q6)-In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
5.5
5
6.25
7.4
Ans.- C
Runs scored in the first 10 overs = 10 × 3.2 = 32
Total runs = 282
Remaining runs to be scored = 282 - 32 = 250
Remaining overs = 40
Run rate needed =250/40=6.25


Q7)-The average weight of 8 persons increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person ?
70 kg
75 kg
80 kg
85 kg
Ans.- D
Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.
Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.


Q8)-The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months. Find the age of the teacher.
20 years
25 years
28 years
30 years
Ans.- B
Total age of 39 students = (39x15) years = 585 years
Average age of 40 persons = 15 years 3 months = 61/4 years
Total age of of 40 persons = (61/4) x 40 years = 610 years
So, age of the teacher = 610 - 585 years = 25 years


Q9)-The average weight of A, B & C is 45 Kg. If the average weight of A and B be 40 Kg and that of B & C be 43 Kg than the weight of B is :
17 kg
20 kg
22 kg
31 kg
Ans.- D
Let A, B & C represent their respective weights,
then we have A+B+C = 45 x 3 = 135 ......(i)
A+B = 40 x 2 = 80 ..........(ii)
B+C = 43 x 2 = 86 ...............(iii)
Adding equation (ii) & (iii) , we get A+2B+C = 166 ...........(iv)
Subtracting equation (i) from equation (iv),
we get B = 31, So, B's weight = 31 Kg.


Q10)-A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is :
35
38
40
45
Ans.- C
Let there be x pupils in the class.
Total increase in marks = (x * 1/2) = x/2.
x/2 = (83 - 63) => x/2 = 20 => x = 40.


Reasoning Quiz - Analogy

Q1)-In each the following find out what will come in place of ? which exhibits the same relation as given
Doctor : Nurse :: ? : Follower
Employer
Leader
Worker
Manager
Ans.- B


Q2)-CUP : LIP :: BIRD : ?
BUSH
GRASS
BEAK
FOREST
Ans.- C


Q3)-Paw : Cat :: Hoof : ?
Lamb
Horse
Elephant
Lion
Ans.- B


Q4)-Dog : Bark : : Goat : ?
Bleat
Howl
Grunt
Bray
Ans.- A


Q5)-Mouse : Cat :: Fly : ?
Animal
Horse
Spider
Rat
Ans.- C


Q6)-Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?
Islands
Mediators
Archealogy
Aquatic
Ans.- C


Q7)-Peacock : India :: Bear : ?
Australia
America
Russia
England
Ans.- C


Q8)-Carbon : Diamond :: Corundum : ?
Garnet
Ruby
Pukhraj
Pearl
Ans.- B


Q9)-Eye : Myopia :: Teeth : ?
Pyorrhoea
Cataract
Trachoma
Eczema
Ans.- A


Q10)-Hong Kong : China :: Vatican : ?
Rome
Mexico
Canada
Australia
Ans.- A


RESULT DECLARED - SSC CGLE 2016 - (Tier-I )

Dear Readers 

SSC has published the much awaited Tier-I result. 
Candidates Can check their result by using Registration no. or Roll no. 

We wish all of you "Best of Luck" for your result. 


To Check your result, CLICK HERE 

Wednesday, October 12, 2016

Important Notice ► Online Application Date Extended

Dear Readers,


The servers of Staff Selection Commission are being closed down for maintenance from 12:00 noon on 10.10.2016 (Monday) till 12:00 noon on 13.10.2016 (Thursday). Accordingly, candidates will not be able to apply during this period for Constable (Delhi Police) 2016 Examination,Examination for the Selection Posts,JE 2016 Examination and CHSL 2016 Examination.


And the dates are extended further -

JE 2016 Examination: 5:00 pm on 3.11.2016


CHSL 2016 Examination: 5:00 pm on 11.11.2016





Tuesday, September 27, 2016

Quant Quiz - Profit Loss

Q1)-20% loss on cost is what percent loss on selling price?
10 %
20 %
25 %
30 %
Ans.- C


Q2)-A pair of articles was bought for Rs. 37.40 at a discount of 15%. What must be the marked price of each of the articles ?
Rs 15
Rs 20
Rs 22
Rs 25
Ans.- C


Q3)-A bathing soap marked at Rs.80 is sold for Rs.68.Find the rate of discount.
12 %
13 %
14 %
15 %
Ans.- D


Q4)-A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
No profit, no loss
5%
8%
10%
Ans.- B


Q5)-The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, find out the value of x
13
14
15
16
Ans.- D


Q6)-A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 8% is
18%
20%
22%
24%
Ans.- B


Q7)-Rahul bougt an iPod three-fourth of its marked price and sells it for 20% more than its marked price. What will be the profit percent?
50%
40%
60%
70%
Ans.- C


Q8)-Due to reduction of 25% in price of oranges a customer can purchase 4 oranges more for Rs. 16. what is original price of an orange?
Rs 1
Rs 1.33
Rs 1.5
Rs 1.6
Ans.- B


Q9)-A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, the percentage of profit will be.
130%
140%
150%
160%
Ans.- B


Q10)-Bananas are bought at the rate of 6 for Rs. 5 and sold at the rate of 5 for Rs. 6. Profit per cent is:
36 %
38 %
40 %
44 %
Ans.- D


Computer Quiz

Q1)-What is the use of video conferencing?
It is used for communication purpose
It is used for live conferencing
It is used to talk to each other
All of the above
Ans.- B


Q2)-Connectivity is similar to
Power cord
Internet
Floppy disk
Data
Ans.- A


Q3)-What is the term for the set of rules and regulations while working on internet?
Internet
Intranet
Protocol
WWW
Ans.- C


Q4)-
Ans.-


Q5)-These are the components of an Ethernet LAN except
Fibre
Access point
Coax
STP
Ans.- B


Q6)-MIME full form
Multipurpose Internet Mail Extension
Multiple Internet Mail Extension
Multidimensional Internet Mail Extension
Multipurpose Internal Mail Extension
Ans.- A


Q7)-What type of RJ45 UTP cable do you use to connect a PC's COM port to a router or switch console port?
Straight-through
Crossover cable
Crossover with a CSU/DSU
Rolled
Ans.- D


Q8)-Wi-fi stands for
Wireless Fidelity
Wireless Network
Wire-Fire
None of these
Ans.- A


Q9)-Which one of the following statement is correct for the term URL?
It is a type of programming object
It is a computer software program
It is the address of page on World Wide Web
It is an acronym for unlimited resource for learning
Ans.- C


Q10)-Gmail is owned by
Great Mail
Yahoo Mail
Google Mail
Gopher Mail
Ans.- C


English Quiz - Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.
There once lived a shrewd shopkeeper named Makarand. He had a friend, Mihir, who had saved a lot of money. Now, Mihir was keen to go on a pilgrimage, but did not know whom to trust with his precious savings. So he came to Makarand’s shop and said, “Friend, please look after my life’s savings till I return.” Makrand pretended to think seriously and said,”No money spoils relationships. What if something happens to it when you are not here? You will no longer be my friend.” As Mihir stood there thinking about this, an old woman entered the shop and bought some things. One of the shopboys gave her less change than he should have. Makarand saw this and pretended to scold the boy, ordering him to return the remaining money to the woman. Mihir, unaware this was an act to make him believe in Makrand’s honesty, said,”I have decided. I will leave the money only with you.” Makarand smiled. “Let’s take the bag of coins and bury it in a place that only you and I know of. So, even if something happens to me when you are gone, you will know where your money is. “Mihir thought this was a good idea and the two went and hid the bag in a secreat place. Mihir left the next day on his pilgrimage, happy his savings were in safe hands. Six months later, he returned, dumped his luggage at home and went to recover his money. Although he searched high and low, there was no sign of the bag. In panic, he ran to Makarand, who was busy at his shop. When Mihir asked him about the bag, Makarand pretended to be surprised. “But I haven’t been that way in all these months. Why don’t you search for it again?” he said, putting on his most innocent look. Mihir had no choice and sadly, he made his way home. On the way, he met the old woman he had seen in Makarand’s shop. At the sight of his sad face, she asked him what the matter was. Mihir told her the whole story. Then she smiled and whispered a plan to him. The next day, the the woman came to Makarand’s shop, carrying a big box. “I heard you are a good and honest man. My son went on pilgrimage many months ago and has still not returned. I am worried and have decided to go look for him. Will you look after my box of two hundred gold coins while I am away?” Makarand could not believe his luck. He was about to become rich at the expense of the old woman. He was about to launch into his idea about hiding the box, when an angry Mihir entered the shop. “Where is ……” But before he could complete his sentence, Makarand, afraid of being accused in front of the old woman, said quickly.” I forgot. I had seen some pigs digging around there and had removed your bag to keep it safe.” And he handed Mihir the bag he had stolen many months ago. Now the old woman pretended she was seeing Mihir for the first time. “Son, did you also go on a pilgrimage? Tell me, did you meet my son anywhere?” Mihir, clutching his precious bag, replied, “Yes, Aunty. I met him on his way home. He should be here in a week.” Hearing this the old woman took her box away from Makrand. “Thank you, you have saved me an unnecessary trip. Now I will use the money to prepare for my son’s welcome!” And the two departed, leaving Makrand staring open mouthed.



Q1)-Why did Makarand scold his shop assistant for not refunding the correct balance?
It was a pretense to trick the customer into buying something more f
To convince Mihir to leave his money behind with him for safekeeping
Makarand himself was very honest and demanded the same from his employees
To ensure that the assistant would never steal again
Ans.- B


Q2)-Why did Mihir approach Makarand to keep his savings while he went on pilgrimage?
Makarand was a clever businessman and would increase the savings
Makarand was the only one he knew who was not going on the pilgrimage
Makarand knew of a very safe place to hide the money
Mihir felt that he could trust Makarand.
Ans.- D


Q3)-Why did Makarand remove Mihir’s money from its original hiding place?
He was afraid that someone would discover it and steal it.
He was worried that he would forget where it was hidden
Since Mihir had not returned within six months he had claimed the money
None of these
Ans.- D


Q4)-What upset Mihir when he returned home from the pilgrimage?
He could not remember where he had buried his savings
Makarand had failed to regularly check up on Mihir’s savings
He had lost his entire life savings
Makarand’s refusal to help him search for his savings
Ans.- C


Q5)-What did Makarand plan to do with the old woman’s money?
Use it to repay what he had borrowed from Mihir
keep it safe till her son returned
Hide it where the animals would not be able to dig it up
Keep the money for himself
Ans.- D


Q6)-Why did the old woman help Mihir recover his money?
She had a similar experience with Makarand and wanted to teach him a lesson
Mihir had become friends with her son during the pilgrimage
She felt sorry for Mihir who had always been kind to her
Not clearly mentioned in the passage
Ans.- D

In the following questions ( 7 to 8 ) Find which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage.
Q7)-
Matter

Problem
Relevance
Material
Object
Ans.- A


Q8)-Expense
Profit
amount
Cost
rate
Ans.- C

In following questions (9 to 10 ) Find Which of the following is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.
Q9)-
Spoils

Enhances
Accepts
Increases
Recovers
Ans.- D


Q10)-Unnecessary
Needy
Excessive
Essential
Avoidable
Ans.- C


Computer Quiz

1. Programmer who works in high level languages and have application understanding are considered as
a) design programmers
b) applications programmer
c) analysis programmer
d) train programmers 
e) None of these


2. In computer programming, particular way in which data records are arranged into a specific manner is considered as
a) organization
b) reorganized
c) managing
d) record storage
e) None of these  

3. Stock maintaining control system in store which consists hardware and software to contact and manage suppliers is called
a) system
b) component classification
c) information processing system
d) operating system
e) None of these  

4. A device which uses small lever to control movement on screen is classified as
a) joystick
b) light stick
c) digital stick
d) transmission stick 
e) None of these  

5. Processing that is carried out by using remote terminal processors is called
a) teleprocessing
b) digital processing
c) logic processing
d) remote processing 
e) None of these  

6. A piece of data that can be transferred between CPU and backing store as a single unit is called
a) block
b) streamer
c) cartridge
d) gaps 
e) None of these  

7. Types of software programs usually includes
a) application programs
b) replicate programs
c) mathematical operations
d) both a) and b)
e) None of these  

8. Techniques used in 'character recognition' includes
a) optical character recognition
b) magnetic ink character recognition
c) optical mark reading
d) both a) and b)
e) None of these  

9. In line "110 DIM num(10)" in BASIC language, 'Line 110' declares
a) one-dimensional array
b) two-dimensional array
c) three-dimension array
d) multi-dimension array 
e) None of these  

10. A device used to print graphical output such as graphs and designs by computer on a paper is called
a) printer
b) plotter
c) output processing unit
d) input processing unit 
e) None of these 

Answers:

1. b) applications programmer
2. a) organization
3. c) information processing system
4. a) joystick
5. a) teleprocessing
6. a) block
7. d) both a) and b)
8. d) both a) and b)
9. a) one-dimensional array
10. b) plotter 

Reasoning Quiz - Puzzles

Read the given information and answer question 1 to 5 

In a school, there were five teachers. A and B were teaching Hindi and English. C and D were teaching English and Geography. D and A were teaching Mathematics and Hindi E and B were teaching History and French.

Q1)-Who among the teachers was teaching maximum number of subjects ?
A
B
C
D
Ans.- B


Q2)-Which of the following pairs was teaching both Geography and Hindi ?
A and B
B and C
A
B
Ans.- D


Q3)-More than two teachers were teaching which subject ?
History
Hindi
French
Geography
Ans.- B


Q4)-D, B and A were teaching which of the following subjects ?
English only
Hindi and English
Hindi only
English and Geography
Ans.- C


Q5)-Who among the teachers was teaching less than two subjects ?
A
D
Data inadequate
There is no such teachers
Ans.- D 

Read the following information carefully and answer the questions given from 6 to 10


Madan and Rohit are in the same team of hockey. Parth defeated Rohit in badminton but lost to Sachin in tennis. Nitin teams with Sagar in football and with Sachin in hockey. Rohit defeated Sachin in chess.
Those who play cricket do not play badminton, volleyball or tennis.
Madan and Parth are in opposite teams of basketball. Nitin represents his state in cricket while Sagar does so at the district level. Boys who play chess do not play football, basketball or volleyball. Madan and Parth are together in the volleyball team. Boys who play football also play hockey.

Q6)-Name the boys who do not play football ?
Sachin, Nitin
Rohit, Sagar
Rohit, Sachin
Rohit, Nitin
Ans.- C


Q7)-Who plays both hockey and tennis?
Sachin
Rohit
Nitin
Parth
Ans.- A


Q8)-Which is the most popular game with this group?
Cricket
Hockey
Football
Badminton
Ans.- B


Q9)-Who plays largest number of games?
Sagar
Rohit
Parth
Nitin
Ans.- C


Q10)-Which boy plays both badminton and hockey?
Sachin
Rohit
Parth
Nitin
Ans.- B


Reasoning Quiz - Blood Relation

Q1)-A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl's ,
Brother
Son
Uncle
Son-in-law
Ans.- A


Q2)-Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man ?
Mother
Daughter
Sister
Grand Mother
Ans.- A


Q3)-A is the son of B. C, B's sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is E related to F ?
Sister
Mother
Cousin
Niece
Ans.- D


Q4)-If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
Q - N + M x P
P + S x N - Q
P - M + N x Q
Q - S % P
Ans.- C


Q5)-Introducing Ramesh, Neelam said, “His brother’s father is the only son of my grand father”. How Neelam is related to Ramesh?
Sister
Daughter
Mother
Niece
Ans.- A


Q6)-A is the son of B. C, B`s sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is A related to F ?
Nephew
Son
Son-in-law
Brother
Ans.- A


Q7)-Pointing to a man. On the stage ,Rita said ,"He is the brother of daughter of the wife of my husband". How is the man of stage related to Rita?
Son
Husband
Cousin
Nephew
Ans.- A


Q8)-In a family of six persons L, M, N, O, P and Q, there are two married couples. O is grandmother of L and mother of M. N is wife of M and mother of Q. Q is the grand daughter of P. How was O related to Q?
Grand Mother
Mother
Aunt
Sister
Ans.- A


Q9)-Daya has a brother, Anil. Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra’s father. In terms of relationship, what is Anil of Bimal?
Son
Grandson
Grandfather
Brother
Ans.- B


Q10)-Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?
Nephew
Brother
Father
Maternal Uncle
Ans.- D