Friday, June 30, 2017

Computer Quiz

Q1. _________ is a set of characters of a particular design?
a. Calli graph
b. Typeface
c. Keyface
d. Formation
e. None of these
Q2. ________ is a document that summarizes the performance and other technical characteristics of a product?
a. Output
b. Spec Sheets
c. Documentation
d. Report
e. Detail Sheet
Q3. In a slide presentation, a normal slide does not have..?
a. Photo image, charts, graphs
b. Clip arts
c. Audio clips
d. Content
e. Full motion video
Q4. __________ is an easy way for you to keep up with news and information that’s important to you
a. Copy 
b. Upload
c. Download
d. Upgrade 
e. RSS
Q5. ___________ is a digital circuit used to perform arithmetic and logic operations 
a. ALU
b. ROM
c. CPU
d. Control Unit
e. None of these
Q6. ___________ is a form of digital media that consists of an episodic series of audio, video, digital radio etc?
a. Wiki
b. Show
c. Podcast
d. Blog
e. Movie
Q7. What is the full form of OSS in computing?
a. Open-source system
b. Open service software
c. Open section software
d. Open-source software
e. None of these
Q8. _________ compression reduces a file’s size with no loss of quality?
a. Lossless
b. Winzip
c. Rar
d. Sync
e. None of these
Q9. _________ software is system software designed to help analyze, configure, optimize or maintain a computer?
a. OS
b. Driver
c. Backup Software
d. Utility software
e. None of these
Q10. Which of these is a point and draw device?
a. Scanner
b. Printer
c. Mouse
d. Keyboard
e. CD-ROM

Answers:


  1. b
  2. b
  3. e
  4. e
  5. a
  6. c
  7. a
  8. a
  9. d
  10. c

Quant Quiz

Q1)-A number when divided by a divisor leaves a remainder of 24. When twice the original number is divided by the same divisor, the remainder is 11. What is the value of the divisor?
13
59
35
37
Ans.- D


Q2)-In an election, candidate A got 75% of the total valid votes. If 15% of the total votes were declared invalid and the total numbers of votes is 560000, find the number of valid vote polled in favour of candidate.
357600
356000
357000
367000
Ans.- C


Q3)-The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2 ?
4
8
16
None of these
Ans.- B


Q4)-A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:
18
24
42
81
Ans.- B


Q5)-The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:
20
30
40
50
Ans.- A


Q6)-Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third, if the average of the three numbers is 44. Find the largest number ?
24
72
65
55
Ans.- B


Q7)-Anita had to multiply two positive integers. Instead of taking 35 as one of the multipliers, she incorrectly took 53. As a result, the product went up by 540. What is the new product?
1050
1440
1590
540
Ans.- C


Q8)-When a number is divided by 36, it leaves a remainder of 19. What will be the remainder when the number is divided by 12?
10
7
19
None of these
Ans.- B


Q9)-How many numbers are there less than 100 that cannot be written as a multiple of a perfect square greater than 1?
61
56
52
65
Ans.- A


Q10)-What is the minimum number of square marbles required to tile a floor of length 5 metres 78 cm and width 3 metres 74 cm?
176
187
450
750
Ans.- B




Reasoning Quiz

Q1)-Three persons A, B and C are standing in a queue. There are five persons between A and B and eight persons between B and C. If there be three persons ahead of C and 21 persons behind A, what could be the minimum number of persons in the queue?
41
40
28
27
Ans.- C


Q2)-Sam ranked 9th from the top and 38th from the bottom in a class. How many students are there in the class ?
45
47
46
48
Ans.- C


Q3)-Ashish leaves his house at 20 minutes to seven in the morning, reaches Kunal`s house in 25 minutes, they finish their breakfast in another 15 minute and leave for their office which takes another 35 minutes, At what time do they leave Kunal`s houses to reach their office ?
7.40 a.m.
7.20 a.m.
7.45 a.m.
None of these
Ans.- B


Q4)-Ajay left home for the bus stop 15 minutes earlier than usual. It takes 10 minutes to reach the stop. He reached the stop at 8.40 a.m. What time does he usually leave home for the bus stop ?
8:30 pm
8:45 pm
8:45 am
None of these
Ans.- C


Q5)-Anu and Vinay are ranked seventh and eleventh respectively from the top in a class of 31 students. What will be their respective ranks from the bottom in the class?
20th and 24th
24th and 20th
25th and 21st
None of these
Ans.- C


Q6)-In a class of 42 students, Mahesh’s rank is 16th from the bottom. What is his rank from the top?
25th
26th
24th
27th
Ans.- D


Q7)-In a row of girls, Nithya and Suganya occupy the ninth place from the right end and tenth place from the left end, respectively. If they interchange their places, then Nithya and Suganya occupy seventeenth place from the right and eighteenth place from the left respectively. How many girls are there in the row?
22
24
26
28
Ans.- C


Q8)-Murugan is sixth from the left end and Prasanna is tenth from the right end in a row of boys. If there are eight boys between Murugan and Prasanna, how many boys are there in the row?
21
23
24
25
Ans.- C


Q9)-Kanmani ranked sixteenth from the top and twenty ninth from the bottom among those who passed an examination. Six boys did not participate in the competition and five failed in it. How many boys were there in the class?
35
45
50
55
Ans.- D


Q10)-In a class of 180, where girls are twice the number of boys, Rupesh[a boy] ranked 34th from the top. If there are 18 girls ahead of Rupesh, how many boys are after him in rank?
45
44
60
can't be determined
Ans.- B




English Quiz

Q1)-In each of the following find out which part has an error
Had I come (a) / to know about his difficulties (b) / I would have certainly helped (c) / No error (d)

a
b
c
d
Ans.- C


Q2)-One of them (a) / forgot to take their bag (b) / from the school (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- B


Q3)-Mr Sharma , our representative (a) / he will attend the meeting (b) / on our behalf (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- B


Q4)-If the teacher is good (a) / the students will respond (b) / positively to them (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- C


Q5)-Each girl was (a) / given a bunch of flowers (b) / which pleased her very much (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- C


Q6)-As it was Ram's (a) first interview he dressed him (b) / in his most formal suit (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- B


Q7)-Myself and Gopal (a) will take care of (b)/ the function on Sunday (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- B


Q8)-Civil servants should (a) / acquit efficiently (b) / in the service of a common man (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- B


Q9)-Avail every chance that comes your way (a) / lest you should (b) / repent in the long run. (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- A


Q10)-There should be (a) / No misunderstanding between (b) / your father and she (c) / No error (d)
a
b
c
d
Ans.- C


Computer Quiz

Q1. A computer is accurate but if the result of a computation is wrong, this is mainly due to
a. power failure
b. the computer circuits
c. incorrect data entry
d. distraction 
e. All of the above
Q2. Which one of the following groups contains graphical file extensions?
a. JPG, CPX, GCM
b. GIF, TCF, WMF
c. TCP, JPG, BMP
d. JPG, GIF, BMP
e. None of these
Q3. The smallest addressable portion of a disk is called a 
a. sector
b. track
c. i node
d. bit
e. None of these
Q4. Optical disks use reflected light to represent 1s and 0s, and thee 1s and 0s are represented by flat areas called ________ and bumpy areas called pits.
a. fields
b. tracks
c. lands
d. sectors
e. None of these
Q5. A package, which can be used for a short period before purchasing it is termed as 
a. try and buy
b. freeware
c. shareware
d. borrow-ware
e. None of these
Q6. MHz is same as 
a. 1000000GHz
b. 1000Hz
c. 1000000Hz
d. 1000000kHz
e. 10000kHz
Q7. A way of minimizing downtime in a system is to have _______ components that are very resistant to failure.
a. breakdown-resistant 
b. fault-tolerant
c. consistent
d. trailer
e. All of the above
Q8. A type of file label that identifies the contents of a separate data recording medium such as a disk to ensure that the correct disk is in use before updating is called a(n) _______ label.
a. external
b. internal
c. volume
d. trailer
e. None of the above
Q9. In which major piece of equipment is the highest residual charge stored?
a. The power unit of the system
b. The chip
c. The UPS
d. The monitor
e. The CPU
Q10. File extensions are used in order to 
a. name the file
b. ensure the filename is not lost
c. identify the file
d. identify the file type
e. All of the above

Answers:


  1. c
  2. d
  3. a
  4. c
  5. c
  6. c
  7. b
  8. c
  9. c
  10. d

Quant Quiz

Q1. Bhavika alone would take 8 h more to complete the job than when Bhavika and Rita worked together. If Rita worked alone, she would take 4½ hrs more to complete the job than when Bhavika and Rita worked together. What time would they take if both Bhavika and Rita worked together ?
(1) 5 days 
(2) 4 days
(3) 3 days 
(4) 6 days
(5) None of these
Q2. If 36 men can dig a trench 200 m long, 3 m wide and 2 m deep in 6 days working 10 h a day, in how many days, working 8 h a day will 10 men dig a trench 100 m long, 4 m wide and 3 m deep ?
(1) 15 days
(2) 27 days
(3) 20 days
(4) 54 days
(5) None of these
Q3. A train can travel 20% faster than a car. Both start from the point A at the same time and reach point B, 75 km away from A at the same time. On the way however the train lost about 12.5 min while stopping at the stations. The speed of the car is
(1) 50 km/h 
(2) 55 km/h
(3) 60 km/h 
(4) 65 km/h
(5) None of these
Q4. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/h. The faster train passes the slower train in 36 s. The length of each train is
(1) 50 m 
(2) 80 m
(3) 72 m 
(4) 82 m
(5) None of these
Q5. An automobile financier claims to be lending money at simple interest but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes
(1) 10% 
(2) 10.25%
(3) 10.5% 
(4) 10.35%
(5) None of these
Directions (Q6 – Q10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out that number.
Q6. 2 12 36 81 150 252
(1) 2 
(2) 81 
(3) 36 
(4) 150 
(5) 252
Q7. 5 16 27 44 65 90
(1) 16 
(2) 5 
(3) 44 
(4) 65 
(5) 90
Q8. 4 2 0 -5 -12 -21
(1) 0 
(2) 4 
(3) 2 
(4) -5 
(5) -21
Q9. 101 123 149 179 218 251
(1) 251 
(2) 123 
(3) 179 
(4) 218 
(5) 101
Q10. 9 21 45 101 211 433 879
(1) 21 
(2) 45 
(3) 211 
(4) 433 
(5) 101




Answers:
Q1 – (4)
Let Bhavika and Rita working together
can finish a job in x days.
Then, in 1 day they will complete = 1/x work
Bhavika working alone do in 1 day = 1/(x+8) work
Rita working alone will do in 1 day = 1/(x+9/2) work
So, 1/(x+8) + 1/(2x+9) = 1/x
=> [(2x+9) + 2(x+8)]/[(x+8)(2x+9)] = 1/x
=> x = 6days
Q2 – (2)
According to Question 
M1 x D1 x T1 x W2 = M2 x D2 x T2 x W1
36 x 6 x 10 x 1200 = 10 x D2 x 8 x 1200
D2 = 36 x 6 x 10 x 1200 / 10 x 9 x 1200 = 27days
Q3 – (3)
Let the speed of the car be x km/h
So, Speed of train = x * 1.2x = 6x / 5 km/h
So, 5/6x * 75 + 25/(2*60) = 75/x
= 75*2*60/6*25 = 60km/h
Q4 – (1)
Let the length of each train be x mtr
Then, total distance covered = (x + x) = 2x mtr
Relative Speed = (46 – 6) = 10 km/h = 10*5/18 m/s
Given (time) 36 = 2x * 18/50
Q5 – (2)
According to question, S.I. on Rs. 100 at 10% for six months 
=(100*10*6)/(100*12) = Rs. 5
Principal for next six months = Rs. 105
SI = 105*10*6/100*12 = Rs. 5.25
Total interest = Rs. 10.25
Q6 – (2)
The series is 1² x 2 = 2, 2² x 3 = 12, 3² x 4 = 36, 4² x 5 = 80 and so on.. Hence, 81 should be replaced by 80.
Q7 – (1)
The series is 1 x (2+3) = 5, 2 x (3+4) = 14, 3 x (4+5) = 27 and so on..
Hence, 16 should be replaced by 14
Q8 – (3) 
The series is 3² – 2² – 1² = 4, 4² – 3² – 2² = 3 and so on..
Hence, 2 should be replaced by 3.
Q9 – (4)
The series is 10² + ² + 0² = 101, 11² + 1² + 1² = 123, 12² + 1² + 2² = 149 and so on..
Hence, 218 should be replaced by 213
Q10 = (2)
The series is x 2 + 3, x 2 + 5, x 2 + 7, x 2 + 9, x2 + 11 and so on..
Hence, 45 should be replaced by 47.

Reasoning Quiz - Based on New Pattern Questions

Directions (1-5): Study the information and answer the following questions:

In a certain code language "higher we goes money"  is written as "ZX5%  YN2@  VT4& FX6*. And " Umbrella kite I satellite" is written as  " AF8@, SX1&, NK4%, LU9*.And  "John belong to America " is written as "VL2@  CA7*  LQ4&  NT6#. And " Sweet are necessary health" is written as " UA5@  LX3#  CT9&  UV6*.

Q1.What is the code for ‘school’ in the given code language?
(a)  CX3#
(b) LU9$
(c) FH6%
(d) KQ7*
(e)None of these

Q2.What is the code for ‘Money Required’ in the given code language?
(a) ZX6@   KL8*
(b) WE7@   UY8*
(c) JH8#  LK5%
(d) PW8%  DJ9#
(e)None of these

Q3.What may be the possible code for ‘do your job’ in the given code language?
(a) QW6#  LQ2@  XB4*
(b) UO7%   TF4#  QK6*
(c)  RT5%  QT8#  YG6*
(d)  VX2#   WE3*  QW4@
(e)None of these

Q4.What may be the possible code for ‘Student school’ in the given code language?
(a) GH6#  JH7*
(b)  TY5* KL9#
(c)  XD5@  HD7#
(d)  QT3# WU8*
(e)None of these

Q5.What is the code for ‘Kind Work’ in the given code language?
(a) PB4*  LZ3#
(b) YF4*  ZM4*
(c)  KW6&  QL4%
(d)  DJ4&WE7*
(e)None of these

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions:
In a certain code language ‘level of environment pollution ’ is written as ‘la na ka ta’, ‘cause of the factories’ is written as ‘di re sa la’, ‘the pollution level in city’ is written as ‘ka na di zo fi’ and ‘factories inside the city’ is written as ‘ha di fi re’.

Q6. What is the code for ‘environment'?
(a) ka
(b) ta
(c) fi
(d) na
(e) None of these

Q7. 'na' is the code for which of the following?
(a) level
(b) city
(c) pollution
(d) Either (a) or (b)
(e) Either (a) or (c)

Q8. Which may be the possible code for 'cause of pollution'?
(a) na fi sa
(b) ka sa la
(c) la ta di
(d) sa zo la
(e) sa la ha

Q9. What is the code for 'inside'?
(a) di
(b) fi
(c) ha
(d) None of these.
(e) Can not determine

Q10. What is the code for "Harmful Environment"?
(a) ta la
(b) ha ta
(c) zo ta
(d) ta re
(e) ta zx



Answers:


Solutions(1-5):

The logic for all the above code is:  There is count of total letter in the word is consider for coding (in number like 1,2 or so on). And rest of the word include two letter and one symbol and can be anything.

1. Ans.(c)
Sol.  FH6%

2. Ans.(c)
Sol. JH8#  LK5%

3. Ans.(d)
Sol.VX2#   WE3*  QW4@

4. Ans.(a)
Sol.GH6#  JH7*

5. Ans.(b)

Sol.YF4*   ZM4*

Solutions(6-10):

Pollution/ Level= na/ ka
Of= la
Environment= ta
Cause= sa
The= di
Factories= re
In= zo
City= fi
Inside= ha

6. Ans.(b)
Sol. ta

7. Ans.(e)
Sol.Either (a) or (c)

8. Ans.(b)
Sol. ka sa la

9. Ans.(c)
Sol. ha

10. Ans.(e)
Sol. ta zx

English Quiz

Directions (Q.1-10) : In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) and (d) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (e).

1. The culprit was at last brought to law for his involvement in the crime.
(a) brought to prison  
(b) brought to book
(c) brought to court
(d)   brought in book
(e) No improvement

2. They were not interested in discussing about your problem.
(a) discussing your problem 
(b) discussing on your problem
(c) discussion for your problem
(d) discussing off your problem
(e) No improvement

3. He entered into the room without taking permission.
(a) entered in  
(b) entered
(c) entered inside
(d)  been entered into
(e) No improvement

4. My hen laid four eggs yesterday.
(a) lay  
(b) lain
(c) lied
(d)  laying
(e) No improvement

5. The news in certainly too good to have been true.
(a) to be true  
(b) to become true
(c) having been true
(d) to becoming been true  
(e) No improvement 


6. No sooner he had arrived home than he was asked to start on another journey.
(a) has he arrived  
(b) he has arrived
(c) had he arrived
(d)  had him arrived
(e)  No improvement

7. He quickly ordered the boy to being brought before him.
(a) to have brought  
(b) to be brought
(c) has been brought
(d)  has being brought
(e) No improvement

8. Except for you and I everyone brought a present to the party.
(a) with the exception of you and I, everyone brought  
(b) except for you and I, everyone had brought
(c) except for you and me, everyone brought
(d) except for you and me, everyone had brought
(e) No improvement

9. Although I calculate that he will be here any minute, I cannot wait much longer for him.
(a) although I reckon that he will he here  
(b) although I think that he will be here
(c) because I am confident that he will be here
(d) because I calculate that he will be here
(e) No improvement

10. We want the teacher to be him who has the best rapport with the students.
(a) we want the teacher to be he  
(b) we want him to be the teacher
(c) we desire the teacher to be him 
(d) we anticipate the teacher to be him  
(e) No improvement


Answers:
1. Ans- b (bring to book- to punish someone (usually passive)
2. Ans- a (we do not use preposition ‘about’ with the word ‘discussion’)
3. Ans-  b (for ordinary movement/speed we use ‘enter’)
4. Ans- e (transitive verb – “lay-laid-laid” hence, no improvement is required)
5. Ans- a (“too good to be true “is correct phrase)
6. Ans-  c (“No sooner had he arrived” is correct word order)
7. Ans- b (after ‘to’ is should be ‘be’. Hence option (b) is correct)
8. Ans- d (after preposition ‘except’ pronouns are used in objective case. And past perfect tense will be used)
9. Ans- a (option (a) is correct sentence structure)
10. Ans- b (objective case pronoun will be used, hence option ‘b’ is correct)