Tuesday, October 31, 2017

Computer Quiz

Q1. A computer is accurate but if the result of a computation is wrong, this is mainly due to
a. power failure
b. the computer circuits
c. incorrect data entry
d. distraction 
e. All of the above
Q2. Which one of the following groups contains graphical file extensions?
a. JPG, CPX, GCM
b. GIF, TCF, WMF
c. TCP, JPG, BMP
d. JPG, GIF, BMP
e. None of these
Q3. The smallest addressable portion of a disk is called a 
a. sector
b. track
c. i node
d. bit
e. None of these
Q4. Optical disks use reflected light to represent 1s and 0s, and thee 1s and 0s are represented by flat areas called ________ and bumpy areas called pits.
a. fields
b. tracks
c. lands
d. sectors
e. None of these
Q5. A package, which can be used for a short period before purchasing it is termed as 
a. try and buy
b. freeware
c. shareware
d. borrow-ware
e. None of these
Q6. MHz is same as 
a. 1000000GHz
b. 1000Hz
c. 1000000Hz
d. 1000000kHz
e. 10000kHz
Q7. A way of minimizing downtime in a system is to have _______ components that are very resistant to failure.
a. breakdown-resistant 
b. fault-tolerant
c. consistent
d. trailer
e. All of the above
Q8. A type of file label that identifies the contents of a separate data recording medium such as a disk to ensure that the correct disk is in use before updating is called a(n) _______ label.
a. external
b. internal
c. volume
d. trailer
e. None of the above
Q9. In which major piece of equipment is the highest residual charge stored?
a. The power unit of the system
b. The chip
c. The UPS
d. The monitor
e. The CPU
Q10. File extensions are used in order to 
a. name the file
b. ensure the filename is not lost
c. identify the file
d. identify the file type
e. All of the above

Answers:


  1. c
  2. d
  3. a
  4. c
  5. c
  6. c
  7. b
  8. c
  9. c
  10. d

Quant Quiz

Q1)-A number when divided by a divisor leaves a remainder of 24. When twice the original number is divided by the same divisor, the remainder is 11. What is the value of the divisor?
13
59
35
37
Ans.- D


Q2)-In an election, candidate A got 75% of the total valid votes. If 15% of the total votes were declared invalid and the total numbers of votes is 560000, find the number of valid vote polled in favour of candidate.
357600
356000
357000
367000
Ans.- C


Q3)-The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2 ?
4
8
16
None of these
Ans.- B


Q4)-A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:
18
24
42
81
Ans.- B


Q5)-The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:
20
30
40
50
Ans.- A


Q6)-Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third, if the average of the three numbers is 44. Find the largest number ?
24
72
65
55
Ans.- B


Q7)-Anita had to multiply two positive integers. Instead of taking 35 as one of the multipliers, she incorrectly took 53. As a result, the product went up by 540. What is the new product?
1050
1440
1590
540
Ans.- C


Q8)-When a number is divided by 36, it leaves a remainder of 19. What will be the remainder when the number is divided by 12?
10
7
19
None of these
Ans.- B


Q9)-How many numbers are there less than 100 that cannot be written as a multiple of a perfect square greater than 1?
61
56
52
65
Ans.- A


Q10)-What is the minimum number of square marbles required to tile a floor of length 5 metres 78 cm and width 3 metres 74 cm?
176
187
450
750
Ans.- B




Reasoning Quiz ► High level

Directions (Q.1-5): Study the following information to answer the questions:
Eight members – A, B, C, D, J, K, L and M – of a family are sitting at a circular table for dinner. Each member is sitting diametrically opposite to a member. Four of them are facing the center while other four are facing outside.
It is also known that:
(i) K is the father of B and he is facing the center.
(ii) D is sitting second to the right of M, whose spouse is C.
(iii) J is the child of C, who is sitting between his or her father-in-law and brother-in-law.
(iv) K is the grandfather of D and he is sitting next to his son M.
(v) Daughter of B has only cousin brother and is sitting next to A.
(vi) K is sitting opposite to his wife L and they are not facing each other.
(vii) J, who is facing outside, is sitting second to the right of C.
(viii) D, who is the daughter of A, is facing outside.
(ix) A is facing the center and she is sitting third to the right of J.
Question.1. Who are the neighbours of B?
1) C and J
2) C and L
3) C and A
4) M and D
5) M and A
Question.2. Who amongst the following is facing the center?
1) C
2) D
3) L
4) B
5) Child of C
Question.3. Who amongst the following is sitting exactly between J and D?
1) B
2) A
3) M
4) L
5) K
Question.4. Who amongst the following has a male sitting to the immediate left as well as right?
1) A
2) B
3) C
4) L
5) M
Question.5. Number of pairs of members facing each other is
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) Four
Directions for question 6: Read the following information carefully and answer the question that follows.
BPOs are spending humongous amount of money on the accent training of its employees in English language. Yet, India as a BPO service provider is still challenged by the American accent of its customers.
Question.6. Which of the following can be inferred from the given statement? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information.)
1 English is very difficult to understand.
2 American accent is unusual and funny.
3 You cannot understand a language if it’s not yours.
4 Americans make illegitimate demands on Indians.
5 Some BPO employees in India find it difficult to understand the American accent of the English language.
Directions for question 7: In the question given below, a statement is given followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.
Give answer (1) if only Course of action I follows.
Give answer (2) if only Course of action II follows.
Give answer (3) if either Course of action I or Course of action II (but not both) follows.
Give answer (4) if neither Course of action I nor Course of action II follows.
Give answer (5) if both Course of action I and Course of action II follow.
Question.7. 
Statement: There have been plenty of instances of dacoity and looting in many passenger trains this year.
Courses of action:
I. The railway authority should immediately deploy one policeman in each compartment in all the passenger trains.
II. The passengers travelling by train should be given training on how to tackle dacoits and looters.

Directions (Q. 8): Given below is a passage followed by an inference which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine the inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.
(1) if the inference is ‘definitely true’, i.e. it properly follows from the statement of the given facts. 
(2) if the inference is ‘probably true’ though not ‘definitely true’ in the light of the given facts. 
(3) if the ‘data are inadequate’, i.e. from the given facts you cannot say whether the inference is likely to be true or false. 
(4) if the inference is ‘probably false’, though not ‘definitely false’ in the light of the given facts. 
(5) if the inference is ‘definitely false’, i.e. it cannot possibly be drawn from the given facts or it contradicts the given facts.
Between 2002-03 and 2006-07, Indian economy grew annually at 8.7% led by the services sector at 9% per year. In 1990, India’s share of services, at 40% of GDP, was consistent with the average for low income countries, considering India’s per capita income. By 2001, its share in India’s GDP, at 50% of the GDP was five percentage points higher, compared to the average for low-income countries. Economic reforms that energized the private corporate sector and technological changes that opened up new vistas in telecommunications, IT and outsourcing are believed to be responsible for the impressive performance. However, the services led growth remains a puzzle at a low per capita income, with 55% of the work force still engaged in agriculture, and when agriculture decelerated and industry stagnated – defying a styled fact in economics.
Question.8. 
Inference:
Share of services sector in India’s GDP has crossed the half way mark in early 2000.
Directions for question 9: In making decision about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments. ‘Strong’ arguments are those which are both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.
The question given below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.
Give answer (1) if only argument I is strong.
Give answer (2) if only argument II is strong.
Give answer (3) if either argument I or II is strong.
Give answer (4) if neither argument I nor II is strong.
Give answer (5) if both arguments I and II are strong.
Question.9.Statement:
Should the Government substantially increase the tax on water supplied to the farmers for the irrigation of their fields?
Arguments :
I. No, the farmers are even otherwise hard pressed to meet their expenditure for cultivating their lands.
II. Yes, the rich farmers make huge profits, as the water tax for irrigation is considerably lower than otherwise.
Directions for questions 10 : In each question given below, four statements are followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Question.10.
Statements:
Some grapes are apples.
Some apples are bananas.
All bananas are guavas.
No guava is pomegranates.
Conclusions:
I. No grapes are pomegranates.
II. Some guavas are grapes.
III. Some guavas are apples.
IV. No bananas are pomegranates.
1) Only II and III follow
2) Either I or III follow
3) Both III and IV follow
4) All I, II, III and IV
5) None of these



Solutions:
Solutions for Question (1 – 5):

Answer.1. 1
Answer.2. 4
Answer.3. 4
Answer.4. 3
Answer.5. 2
Solutions for Question (6 – 10):
Answer.6. 5; Option (5) is the correct answer because the statement mentions that the BPOs in India are being ‘challenged by’ the American accent of their customers, which means that Indian employees find its difficult to understand their customer’s language because of their American accent.
Answer.7. 4; The problem mentioned in the statement is decoity and looting in passenger trains. Course of action I does not follow because it is impracticable to arrange for so many policemen. Course of action II also does not follow because training each and every passenger of every passenger train is also not feasible. Hence, option (4) is the correct answer.
Answer.8. 3; Data is inadequate.
Answer.9. 1; If the farmers are already meeting the expenditure of cultivating their lands with great difficulty, then it is a strong reason for the government to not increase the water tax for farmers. Therefore, argument I is a strong. Argument II is weak because it only talks about ‘rich farmers’. Hence, option (1) is the correct answer.
Answer.10. 3;

English Quiz

Directions (Q.1-10) : In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) and (d) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (e).

1. The culprit was at last brought to law for his involvement in the crime.
(a) brought to prison  
(b) brought to book
(c) brought to court
(d)   brought in book
(e) No improvement

2. They were not interested in discussing about your problem.
(a) discussing your problem 
(b) discussing on your problem
(c) discussion for your problem
(d) discussing off your problem
(e) No improvement

3. He entered into the room without taking permission.
(a) entered in  
(b) entered
(c) entered inside
(d)  been entered into
(e) No improvement

4. My hen laid four eggs yesterday.
(a) lay  
(b) lain
(c) lied
(d)  laying
(e) No improvement

5. The news in certainly too good to have been true.
(a) to be true  
(b) to become true
(c) having been true
(d) to becoming been true  
(e) No improvement 


6. No sooner he had arrived home than he was asked to start on another journey.
(a) has he arrived  
(b) he has arrived
(c) had he arrived
(d)  had him arrived
(e)  No improvement

7. He quickly ordered the boy to being brought before him.
(a) to have brought  
(b) to be brought
(c) has been brought
(d)  has being brought
(e) No improvement

8. Except for you and I everyone brought a present to the party.
(a) with the exception of you and I, everyone brought  
(b) except for you and I, everyone had brought
(c) except for you and me, everyone brought
(d) except for you and me, everyone had brought
(e) No improvement

9. Although I calculate that he will be here any minute, I cannot wait much longer for him.
(a) although I reckon that he will he here  
(b) although I think that he will be here
(c) because I am confident that he will be here
(d) because I calculate that he will be here
(e) No improvement

10. We want the teacher to be him who has the best rapport with the students.
(a) we want the teacher to be he  
(b) we want him to be the teacher
(c) we desire the teacher to be him 
(d) we anticipate the teacher to be him  
(e) No improvement


Answers:
1. Ans- b (bring to book- to punish someone (usually passive)
2. Ans- a (we do not use preposition ‘about’ with the word ‘discussion’)
3. Ans-  b (for ordinary movement/speed we use ‘enter’)
4. Ans- e (transitive verb – “lay-laid-laid” hence, no improvement is required)
5. Ans- a (“too good to be true “is correct phrase)
6. Ans-  c (“No sooner had he arrived” is correct word order)
7. Ans- b (after ‘to’ is should be ‘be’. Hence option (b) is correct)
8. Ans- d (after preposition ‘except’ pronouns are used in objective case. And past perfect tense will be used)
9. Ans- a (option (a) is correct sentence structure)
10. Ans- b (objective case pronoun will be used, hence option ‘b’ is correct)

Computer Knowledge Test

1. __________________ applications refers to those applications in which text, sound, graphics, motion video and animation are all combined.
a.) Animation
b.) Multimedia
c.) Maxmedia
d.) Flash
e.) None of these

2. A language that refers to the way people think mathematically is called as __________
a.) Functional language
b.) Cross-platform language
c.) Event driven programming language
d.) None of these

3. When you are typing the text in a document, you would need to hit the enter key at the end of every ____________.
a.) Line
b.) Sentence
c.) Paragraph
d.) Word
e.) File

4. ___________________ is a set of rules that tell the computer what to do.
a.) Procedural language
b.) Natural language
c.) Command language
d.) Programming language
e.) Instructions

5. The programs and data processed by the CPU are stored in _______________
a.) Internal Memory
b.) External Memory
c.) Mass Memory
d.) Non-volatile memory
e.) None of these

6. _____________ refers to a set of characters of a particular design.
a.) Calligraph
b.) Typeface
c.) Keyface
d.) Formation
e.) None of these

7. ___________ is the detailed written description of the programming cycle and the program accompanied by the test results and a printout of the program.
a.) Output
b.) Spec Sheets
c.) Documentation
d.) Report
e.) Detail sheet

8. In a slide presentation, a typical slide does not have ___________
a.) Photo images, charts, graphs
b.) Clip arts
c.) Audio Clips
d.) Content
e.) Full motion video

9. In ____________, a file is transferred from another computer to your computer.
a.) Copy
b.) Upload
c.) Download
d.) Upgrade
e.) RSS

10. ____________ in a computer is used for calculation and comparison.
a.) ALU
b.) ROM
c.) CPU
d.) Control Unit
e.) None of these

11. _____________ is a talk that can be automatically downloaded over the Internet and is available in Digital Format.
a.) Wiki
b.) Show
c.) Podcast
d.) Blog
e.) Movie

12. _____________ displays each slide of the PPT as a thumbnail and is used to re-arrange them.
a.) Slide Show
b.) Slide Display
c.) Slide Design
d.) Slide Layout
e.) Slide Sorter

13. _____________ are the parallel electrical conducting lines that link different components on the mother board.
a.) Buses
b.) Conductors
c.) Assemblies
d.) Connectors
e.) None of these

14. The mirror image of the whole hard disk including the OS, applications, files and data is created by a ______________________.
a.) Utility program
b.) Driver
c.) Backup software
d.) OS
e.) None of these.

15. _______________ is a point and draw device.
a.) Scanner
b.) Printer
c.) Mouse
d.) Keyboard
e.) CD- ROM





Answers
1.B
2.A
3. C
4. D
5. D
6.B
7. B
8.E
9.C
10. A
11.C
12.E
13.A
14. C
15.C

Quant Quiz

Q1)-If the height and base of the triangle is decreased and increased by 60 %, then at what percentage the area of the triangle will increase or decrease ?
36% decreasing
36% increasing
40% decreasing
40% increasing
Ans.- A


Q2)-How many tiles of 20 cm length and 10 cm width are required to pave the floor of a room 8 m long and 5 m wide ?
2100
1500
2500
2000
Ans.- D


Q3)-Let a be the side of an equilateral triangle and A be its area. Then find the relationship between A and A1 where A1 is the area of another equilateral triangle with side 2a.
1:3
1:4
1:2
2:1
Ans.- B


Q4)-A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the areas of four walls, the volume of the hall is:
720
900
1200
1800
Ans.- C


Q5)-An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:
2%
2.02%
4%
4.04%
Ans.- D


Q6)-A hall is 10 metres long and 8 metres wide. What will be the cost of carpenting the room if 0.5 metres of space is left around the room ? The rate of 0.25 metre wide carpet is Rs 20 per metre.
Rs 1560
Rs 2520
Rs 1875
Rs 5040
Ans.- D


Q7)-A circular garden has a 7 m wide road around the boarder. Find the cost of leveling the road at Rs 5 per square meter if the radius of inner circle is 21 m ?
Rs 3490
Rs 5390
Rs 2930
Rs 5695
Ans.- B


Q8)-A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The percentage of decrease in area is:
10%
10.08%
20%
28%
Ans.- D


Q9)-A horse is tied with a 14 m long rope. How much ground will it be able to graze ?
125 sq. m
275 sq. m
616 sq. m
675 sq. m
Ans.- C


Q10)-What is the least number of squares tiles required to pave the floor of a room 15 m 17 cm long and 9 m 2 cm broad?
814
820
840
844
Ans.- A