Tuesday, June 27, 2017

GK Quiz - History

Q1)-Who established Mughal Empire in India ?
Akbar
Babar
Shajahan
Aurangjeb
Ans.- B


Q2)-The war which led to the establishment of Mughal Empire in India
Panipat war I
Panipat war II
Panipat war III
Kanwa War
Ans.- A


Q3)-The Mughal Emperor who introduced the Military strategy called Tulughama
Aramshah
Akbar
Humayun
Babar
Ans.- D


Q4)-Who was defeated by Babar in the First Panipat war ?
Ibrahim Lodi
Bahulal Lodi
Sikander Lodi
Muhammed Lodi
Ans.- A


Q5)-Which one of the following kingdoms was annexed to the Mughal empire during the reign of Shahjahan ?
Ahmadnagar
Golkonda
Khandesh
Bijapur
Ans.- A


Q6)-Where did Babar die ?
Lahore
Delhi
Agra
Kabul
Ans.- C


Q7)-The most famous court-poet (in hindi literature ) of Akbar was
Tulsidas
Abdur Rahim-Khan-i-Khanan
Raskhan
Surdas
Ans.- B


Q8)-Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar ?
Rani Durgawati
Raja Sawai Jai singh
Ahilya Bai
Martanda Varma
Ans.- A


Q9)-The coin rupiya was first issued by
Akbar
Sher shah Suri
Alauddin Khilji
Muhammad-bin-Tughlaq
Ans.- B


Q10)-Who was the ruler of medieval India who is credited with the building of the Grand Trunk Road ?
Jahangir
Babar
Sher Shah Suri
Krishnadeva Raya
Ans.- C


No comments:

Post a Comment