Saturday, July 29, 2017

Polity Quiz - General Awareness for SSc CGLE

Q1)-Which of the following does not under the Union list ?
Citizenship
Banking
Post and Telegraph
Forests
Ans.- D


Q2)-Election of the President can be challenged
before the chief election commissioner
in the supreme court
before union parliament
before the ministry of law
Ans.- B


Q3)-First general elections in free India were held in
1947-48
1948-49
1950-51
1951-52
Ans.- D


Q4)-Which is the most powerful upper chamber of the world ?
The British House of Lords
The American Senate
The Canadian Senate
The Indian Rajya Sabha
Ans.- B


Q5)-Field Marshal is the highest rank in
Army
Navy
Air Force
Territorial Army
Ans.- A


Q6)-If a man is denied freedom of movement , it means a denial of
Natural Liberty
Civil Liberty
Political Liberty
Economic Liberty
Ans.- D


Q7)-Fascism believes in
superiority of the nation
gradual change
absence of discrimination
pluralism
Ans.- A


Q8)-Separation of Powers is best illustrated by the
Indian Constitution
Swiss Constitution
American Constitution
British Constitution
Ans.- C


Q9)-What is the document published by the government to apprise the public on any issue ?
Gazette
Report of Public Accounts Committee
White paper
None of these
Ans.- C


Q10)-What is the maximum number of elected members in a state Assembly ?
250
300
600
500
Ans.- D


No comments:

Post a Comment