Monday, July 31, 2017

Computer Quiz

Q1)-A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
Dot matrix printer
Digital plotter
Line printer
All of the above
Ans.- B


Q2)-Which of the following is not an input device?
OCR
Optical scanners
Voice recognition device
COM (Computer Output to Microfilm)
Ans.- D


Q3)-The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
16 digits
6 digits
9 digits
All of above
Ans.- A


Q4)-In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
Motherboard
Daughterboard
Bredboard
Fatherboard
Ans.- A


Q5)-In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
Motherboard
Breadboard
Daughter board
Grandmother board
Ans.- A


Q6)-Magnetic disks are the most popular medium for
Direct access
Sequential access
Both of above
None of above
Ans.- D


Q7)-A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
Pulse code modulation
Pulse stretcher
Query processing
Queue management
Ans.- A


Q8)-Regarding a VDU, Which statement is more correct?
It is an output device
It is an input device
It is a peripheral device
It is hardware item
Ans.- C


Q9)-A modern electronic computer is a machine that is meant for
Doing quick mathematical calculations
Input, storage, manipulation and outputting of data
Electronic data processing
Performing repetitive tasks accurately
Ans.- B


Q10)-When was vacuum tube invented?
1900
1906
1910
1880
Ans.- B


Quant Quiz - (Pipes & Cistern )

Q1)-A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took 2(1/3) hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:
4 hours
7 hours
8 hours
14 hours
Ans.- D
Work done by the leak in 1 hour = ( 1/2 - 3/7 ) = 1/14
Leak will empty the tank in 14 hours


Q2)-Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 30 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long it will take to fill the tank ?
10 mins
12 mins
14 mins
15 mins
Ans.- B
Part filled by A in 1 min = 1/20
Part filled by B in 1 min = 1/30
Part filled by (A+B) in 1 min = 1/20 + 1/30= 1/12
So both pipes can fill the tank in 12 mins.


Q3)-A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took 2(2/3) hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in
6 hours
8 hours
9 hours
10 hours
Ans.- B
The pump can fill the tank in 2 hour. But, because of the leak, it took 2(2/3) hours to fill the tank.
i.e., the additional water filled by the pump in 2/3 hour is emptied by the leak in 2(2/3)=8/3 hours.
Therefore, the water filled by pump in 2 bour can be emptied by the leak in (8/3)×3=8 hours.
i.e., The leak can drain all the water of the tank in 8 hours.


Q4)-A cistern can be filled by a tap in 12 hours and by the other tap in 9 hours. If both taps are opened together how long will it take to fill the cistern?
37/7 hours
36/7 hours
35/4 hours
None of these
Ans.- B
Time taken by the 1st tap to fill the cistern = 12 hours
Therefore, work done by the 1 st tap in 1 hour = 1/12
Time taken by the 2nd tap to fill the cistern = 9 hours.
Therefore, work done by the 2nd tap in 1 hour = 1/9
Therefore, work done by the both taps in 1 hour = 1/12 + 1/9
= (3 + 4)/36
= 7/36
Therefore, both taps will fill the cistern in = 36/7 hours.


Q5)-A tank can be filled by two tap A and B in 8 hour and 10 hours respectively. The full tank can be emptied by the third tap in 9 hours. If all the taps be turned on at the same time, in how much time will the empty tank be filled up completely?
3601/6 hours
360/41 hours
45/4 hours
None of these
Ans.- B
Time taken by tap A to fill the tank = 8 hours
Time taken by tap B to fill the tank = 10 hours
Time taken by tap C to fill the tank = 9 hours
Therefore, tap A fills 1/8 th part of the tank in 1 hour.
Tap B fills 1/10 th part of the tank in 1 hour.
Tap C empties out 1/9 th part of the tank in 1 hour.
Thus, in 1 hour (1/8 + 1/10 – 1/9) part of the tank is filled.
(45 + 36 – 40)/360 = 41/360 th part of the tank is filled.
Thus, tank will be filled completely in 360/41 hours, when all the three taps A, B and C are opened together.


Q6)-Two pipes P and Q can fill a cistern in 12 and 15 minutes respectively. Both are opened together, but at the end of 3 minutes the first is turned off. How much longer will the cistern take to fill?
9 1/4 min
11 1/4 min
7 1/4 min
8 1/2 min
Ans.- B
3/12 + x/15 = 1
x= 11 1/4


Q7)-A pipe can fill the tank in 5 hours. Due to leakage at the bottom it is filled in 6 hours. When the tank is full, in how much time will it be empties by the leak?
10 hours
20 hours
30 hours
40 hours
Ans.- C
When there is no leakage, the pipe can fill the cistern in 5 hours.
Therefore, The pipe fills 1/5 th part of the tank in one hour.
When there is a leakage, the pipe can fill the cistern in 6 hours.
In case of leakage, the pipe fills 1/6 th part of the tank in one hour.
So, in 1 hour due to leakage (1/5 – 1/6) th= (6 – 5)/30 th
= 1/30 th
The part of the tank is emptied.
So, the tank will be emptied by leakage in 30 hours.


Q8)-A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?
3 hrs 15 min
3 hrs 45 min
4 hrs 15 min
None of these
Ans.- B
Time taken by one tap to fill half of the tank = 3 hours
Part filled by the four taps in 1 hour = ( 4 x 1/6) = 2/3
Remaining part = (1 - 1/2) = 1/2
2/3 : 1/2 :: 1 : x
x = ( 1/2 x 1 x 3/2) = 3/4
So total time taken = 3 hours 45 mins


Q9)-Two taps can separately fill a cistern 10 minutes and 15 minutes respectively and when the waste pipe is open, they can together fill it in 18 minutes. The waste pipe can empty the full cistern in?
7 min
13 min
23 min
9 min
Ans.- D
1/10 + 1/15 - 1/x = 1/18
x = 9


Q10)-A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 8 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 6 liters a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak, the tank is empty in 12 hours. How many liters does the cistern hold?
7580
7980
8640
8290
Ans.- C
Work done by the inlet in 1 hour = 1/8 - 1/12 = 1/24
Work done by the inlet in 1 min. = 1/24 * 1/60 = 1/1440
Given, volume of 1/1440 part = 6 liters.
Volume of whole = 6 * 1440 = 8640 liters.


Reasoning Quiz

Directions (Q.1-5): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decided upon its degree of truth or falsity.
Mark Answer:
(1) if the inference is ‘definitely true’, i.e., it properly follows from the statement of facts given.
(2) if the inference is ‘probably true’ though not ‘definitely true’ in the light of the facts given.
(3) if the inference is ‘data inadequate’, i.e., from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
(4) if the inference is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ in the light of the facts given.
(5) if the inference is ‘definitely false’, i.e., if it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
Passage: The United State’s defense budget for the year 2011-2012 is one which will have a phenomenal impact on the rest of the world. The increase in the fund allocation by a staggering 18.3% over the previous year will raise some eyebrows. This rise is attributed to a sense of insecurity in the USA due to the growing authority of other potential superpowers such as China and India. Now, all eyes will be on the Indian defense budget due to be announced next month.
Q.1. All eyes are on the Indian defense budget because China does not make its defense budget public.
Passage: The United State’s defense budget for the year 2011-2012 is one which will have a phenomenal impact on the rest of the world. The increase in the fund allocation by a staggering 18.3% over the previous year will raise some eyebrows. This rise is attributed to a sense of insecurity in the USA due to the growing authority of other potential superpowers such as China and India. Now, all eyes will be on the Indian defense budget due to be announced next month.
Q.2. Another aim of the US’s defense budget was to intimidate the rival countries with the mammoth size of the budget.
Passage: The United State’s defense budget for the year 2011-2012 is one which will have a phenomenal impact on the rest of the world. The increase in the fund allocation by a staggering 18.3% over the previous year will raise some eyebrows. This rise is attributed to a sense of insecurity in the USA due to the growing authority of other potential superpowers such as China and India. Now, all eyes will be on the Indian defense budget due to be announced next month.
Q.3. Over the years, India has emerged as a strong nation and has a potential to become a superpower.
Passage: The United State’s defense budget for the year 2011-2012 is one which will have a phenomenal impact on the rest of the world. The increase in the fund allocation by a staggering 18.3% over the previous year will raise some eyebrows. This rise is attributed to a sense of insecurity in the USA due to the growing authority of other potential superpowers such as China and India. Now, all eyes will be on the Indian defense budget due to be announced next month.
Q.4. South Africa is another nation which is a potential superpower.
Passage: The United State’s defense budget for the year 2011-2012 is one which will have a phenomenal impact on the rest of the world. The increase in the fund allocation by a staggering 18.3% over the previous year will raise some eyebrows. This rise is attributed to a sense of insecurity in the USA due to the growing authority of other potential superpowers such as China and India. Now, all eyes will be on the Indian defense budget due to be announced next month.
Q.5. The UN has put a cap on its member nation’s defense spending for the future, which will hinder both India’s and China’s progress.
Directions (Q. 6-7): Study the following information to answer the given questions:
In a meeting six persons – P, Q, R, S, T and U – playing different sports – are sitting at a circular table facing the center. R who plays tennis is sitting opposite to P who is sitting two places left to the person who plays hockey. Q and U are sitting as farthest as possible and neither of them plays cricket. The person who plays cricket is sitting next to T who does not play football. Chess player is sitting to the immediate right of Q. One of the given persons is a boxer.
Q.6. Who is sitting opposite to the person who plays hockey?
1) Q
2) P
3) U
4) T
5) Cannot be determined
Q.7. Which of the following sports does the person sitting opposite to R play?
1) Football
2) Boxing
3) Cricket
4) Chess
5) None of these
Directions (Q. 8-10): Study the following information carefully to answer these questions:
Eight friends – F, J, K, P, R, T, V and W – are sitting at a circular table facing the centre. T is third to the right of F and second to the left of W, P and R are not neighbours of W. R is third to the right of K. Only J is sitting between W and K.
Q.8. Which of the following is the correct position of T with respect to K?
1) Second to the left
2) Third to the left
3) Third to the right
4) Second to the right
5) None of these
Q.9. Which of the following pairs has the first person to the immediate left of the second person?
1) RP
2) FJ
3) VT
4) JW
5) JK
Q.10. Who is to the immediate right of F?
1) J
2) P
3) R
4) V
5) None of these





Solutions:
Ans.1. 3; There is no data available about the Chinese defense budget and hence such an inference cannot be made.
Ans.2. 2; This statement may be true. The passage speculates that the reason for such a huge budget may be because of rival upcoming nations. But whether the budget itself is for intimidation cannot be inferred, and as this is just a speculation, the given statement cannot be called a definite truth.
Ans.3. 1; This statement is definitely true because the passage clearly hints at the growth of India and China as potential superpowers, and also the fact that India’s defense budget is eagerly awaited, leaves little doubt of its growth.
Ans.4. 3; There is no information about South Africa in the passage, and thus, nothing can be said for sure.
Ans.5. 3; There is no information about the UN budget cap in the passage, and thus, nothing can be said for sure.
Solutions for Questions(6 – 7):

Ans.6. 4
Ans.7. 3
Solutions for Questions(8 – 10):

Ans.8. 5
Ans.9. 5
Ans.10. 2

English Quiz

Q1)-In the given passage, each blank has been numbered. Choose the appropriate word for each blank
Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ..1... so fast during the past few years that the figures have.....2..... experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ..3....$232 billion according to the World Bank which ..4... these figures. ....5....though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ..6... of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ...7.. their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also ..8.. the fact that they do not produce much at home. ....9.. the benefits of remitted cash while..10.... some of its downside.
accelerated
increase
expand
grew
Ans.- A


Q2)-
strike
encouraged
astonished
convinced
Ans.- C


Q3)-
rise
represent
exceed
project
Ans.- C


Q4)-
record
tracks
report
estimate
Ans.- B


Q5)-
Detrimental
Minor
Benefited
Vital
Ans.- D


Q6)-
circumstance
impact
status
profit
Ans.- B


Q7)-
declaring
established
reforming
measuring
Ans.- C


Q8)-
mask
hide
display
review
Ans.- B


Q9)-
launch
predict
optimum
maximize
Ans.- D


Q10)-
augmenting
avoiding
projects
suspend
Ans.- B


Computer Quiz

Q1)-The...... button on the quick access Toolbar allows you to cancel your recent commands or actions?
Search
Undo
Cut
Document
Ans.- B


Q2)-WHich of the following memories allows simultaneous read and write operations?
ROM
RAM
EPROM
All of above
Ans.- B


Q3)-Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
Laser Printer
Ink Jet printers
Plotter
Dot matrix printer
Ans.- C


Q4)-The standard protocol of the internet is
TCP/IP
Java
HTML
Flash
Ans.- A


Q5)-Which of the following is a key function of a firewall?
Deleting
Monitoring
Copying
Moving
Ans.- B


Q6)-Computers connected to a LAN can
Run faster
Share information and/or share peripheral equipment
Email
Go online
Ans.- B


Q7)-The acronym HTML stand for
High Transfer Machine Language
High Trasmission Markup language
Hypertext markup language
Hypermedia markup language
Ans.- C


Q8)-Which of the following is the communications protocol that sets the standard used by every computer that accesses Web pages information?
XML
DML
HTTP
HTML
Ans.- C


Q9)-A .......... is a computer attached to the internet that runs a special Web server software and can send Web pages out to other computers over the internet?
Web client
Web system
Web page
Web server
Ans.- A


Q10)-To reverse the effect of your last action in word ______
Use the cut command
Use the Undo command
Press the delete key
Use the Redo command
Ans.- B


Quant Quiz

Q1)-Find the greatest number that will divide 400, 435 and 541 leaving 9, 10 and 14 as remainders respectively
19
17
13
9
Ans.- B
Answer will be HCF of (400-9, 435-10, 541-14)
HCF of (391, 425, 527) = 17


Q2)-The greatest number by which the product of three consecutive multiples of 3 is always
54
81
162
243
Ans.- C
3*6*9 = 162


Q3)-Average of 10 matches is 32, How many runs one should should score to increase his average by 4 runs.
70
76
78
80
Ans.- B
Average after 11 innings should be 36
So, Required score = (11 * 36) - (10 * 32)
= 396 - 320 = 76


Q4)-Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages.
30
35
37
41
Ans.- B
Let A's age 10 years ago = x years.
Then, B's age 10 years ago = 2x years.
(x + 10) / (2x+ lO) = 3/4
=> x = 5.
So, the total of their present ages =(x + 10 + 2x + 10)
= (3x + 20) = 35 years.


Q5)-What will be vulgar fraction of 0.0056
7/1150
7/1175
7/1250
7/1275
Ans.- C


Q6)-Rahul's Mathematics test had 75 problems, 10 arithmetic, 30 algebra, 35 geometry problems. Although he answered 70% of arithmetic, 40% of arithmetic and 60% of geometry problems correctly, still he got less than 60% problems right. How many more questions he would have to answer more to get passed ?
4
5
6
8
Ans.- B
Number of questions attempted correctly = (70% of 10 + 40% of 30 + 60% of 35)
= 7 + 12 + 21 = 40.
Questions to be answered correctly for 60% = 60% of total quations
= 60 % of 75 = 45.
He would have to answer 45 - 40 = 5


Q7)-Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is
6/19 %
6/17 %
5(5/11) %
3(5/11)%
Ans.- C
Whenever we get this type of question, we should have formula in mind that,
Gain% = (gain/cost)*100
Cost = 4700 + 800 = Rs. 5500
S.P. = Rs. 5800
Profit = 5800 - 5500 = 300
Gain%= 300/5500 * 100
5(5/11) %


Q8)-A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare is
4:5
9:5
8:5
9:2
Ans.- B
Dog : Hare = (3*3) leaps of hare : 5 leaps of hare
= 9 : 5


Q9)-P and Q started a business investing Rs 85000 and Rs 15000 resp. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively.
17 : 5
17 : 3
17 : 6
17 : 7
Ans.- B
In this type of question as time frame for both investors is equal then just get the ratio of their investments.
P:Q = 85000:15000
= 85:15
= 17:3


Q10)-A piece of work can be done by 6 men and 5 women in 6 days or 3 men and 4 women in 10 days. It can be done by 9 men and 15 women in how many days ?
3 days
4 days
5 days
6 days
Ans.- A
To calculate the answer we need to get 1 man per day work and 1 woman per day work.
Let 1 man 1 day work =x
and 1 woman 1 days work = y.
=> 6x+5y = 1/6
and 3x+4y = 1/10
On solving, we get x = 1/54 and y = 1/90
(9 men + 15 women)'s 1 days work =
(9/54) + (15/90) = 1/3
9 men and 15 women will finish the work in 3 days


Reasoning Quiz

Q1)-Statement: Since its launching in 1981, Vayudoot has so far accumulated losses amounting to Rs 153 crore.
Courses of Action:
1. Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.
2. An amount of about Rs 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airliner economically viable.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- A
Clearly, for better economic gain, losses should be reduced and income increased. So, only course I follows.


Q2)-Statement: Most of those who study in premier engineering colleges in India migrate to developed nations for better prospects in their professional pursuits.
Courses of Action:
1. All the students joining these colleges should be asked to sign a bond at the time of admission to the effect that they will remain in India at least for ten years after they complete education.
2. All those students who desire to settle in the developed nations should be asked to pay entire cost of their education which the government subsidises.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- B
Clearly, no student can be bound to live and work in the country against his wish. So, I does not follow. However, it is quite right to recover the extra benefits awarded to students if they do not serve their own country. So, II follows.


Q3)-Statement: As stated in the recent census report the female to male ratio is alarmingly low.
Courses of Action:
1. The government should conduct another census to verify the results.
2. The government should immediately issue orders to all the departments to encourage people to improve the ratio.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- B
A census is always conducted with the utmost precision, leaving chances of only negligible differences. So, I does not follow. Further, the ratio can be improved by creating awareness among the masses and abolishing female foeticide. Thus, only course II follows.


Q4)-Statement: The sale of a particular product has gone down considerably causing great concern to the company.
Courses of Action:
1. The company should make a proper study of rival products in the market.
2. The price of the product should be reduced and quality improved.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- A
Clearly, a study of rival products in the market will help assess the cause for the lowering down of sales and then a suitable action can be taken. Thus, only I follow.


Q5)-Statement: Doordarshan is concerned about the quality of its programmes particularly in view of stiff competition it is facing from STAR and other satellite TV channels and is contemplating various measures to attract talent for its programmes.
Courses of Action:
1. In an effort to attract talent, the Doordarshan has decided to revise its fee structure for the artists.
2. The fee structure should not be revised until other electronic media also revise it.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- A
Clearly, the decision to revise its fee structure for artists is taken by Doordarshan as a remedy to the challenging problem that had arisen before it. It cannot wait till other media take action. So, only course I follows.


Q6)-Statement: The State Government has decided to declare 'Kala Azar' as a notifiable disease under the Epidemics Act. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State authorities.
Courses of Action:
1. Efforts should be made to effectively implement the Act.
2. The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern actions.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Both I and II follows
Ans.- D
The Act is aimed at eradication of the disease and so it needs to be proclaimed and promoted. So, both the courses follow.


Q7)-Statement: The Central Bureau of Investigation receives the complaint of an officer taking bribe to do the duty he is supposed to.
Courses of Action:
1. CBI should try to catch the officer red-handed and then take a strict action against him.
2. CBI should wait for some more complaints about the officer to be sure about the matter

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- A
Clearly, one complaint is enough for a wrong doing. This should be confirmed by catching the guilty red-handed and then strict action taken against him. So, only course I follows.


Q8)-Statement: On an average, about twenty people are run over by trains and die every day while crossing the railway tracks through the level crossing.
Courses of Action:
1. The railway authorities should be instructed to close all the level crossings.
2. Those who are found crossing the tracks, when the gates are closed, should be fined heavily

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- B
The accidents can clearly be prevented by barring people from crossing the tracks when the gates are closed, So, only II follows.


Q9)-Statement: In spite of the Principal's repeated warnings, a child was caught exploding crackers secretly in the school.
Courses of Action:
1. All the crackers should be taken away from the child and he should be threatened not to do it again.
2. The child should be severely punished for his wrong act.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Ans.- B
Since the act has been repeated despite various warnings, so course I would only be another warning and would not help. Severe punishment to set example for him and others is inevitable. Thus, course II shall follow.


Q10)-Statement: A very large number of students have failed in the final high school examination due to faulty questions in one of the subjects.
Courses of Action:
1. All the students who have failed in the subject should be allowed to take supplementary examination.
2. All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Both I and II follows
Ans.- D
There being faulty questions in the examination paper is a blunder on the part of school management and students should not be made to suffer on account of this. Thus, a re-test should be organised for the students and those responsible for the error be penalised to prevent reoccurrence of such mistake in the future. Hence, both the courses follow.


English Quiz - Cloze Test

In questions ( 1 to 10 ) : Find from the given alternatives which fits best against the given blank. 

The worsening situation in urban areas is well known — not only the wage-earning poor but the middle class too is (1) affected by the overnight artificial and extreme loss of purchasing power involved in the demonetisation exercise. Millions of hours during working days are being (2) by people in standing in long queues at banks, and many are turned away (3) with the new cash running out. For the physically frail and senior citizens, it is a risky and indeed impossible exercise to obtain the new notes. A number of deaths have taken place already owing to the inability to purchase medicines or obtain timely medical care. The government has (4) that it will take many weeks to fill the gap in money supply. With the severe loss of purchasing power, the country is being (5) into an (6) created recession and the level of economic activity is declining. To prevent further damage to the economy and to (7) distress among the people, the (8) of demonetisation should be revoked immediately. The government can replace existing currency notes with new notes, but in a more planned, orderly and phased manner and over a longer period, bearing in mind that the bulk of our population needs humble money to carry on (9) small daily transactions, and Rs.2,000 notes which cannot be changed are of no use to them. Citizens and leaders of all political parties, including the ruling party, should unite to demand immediate revocation of the demonetisation measure before the situation worsens any further. There is nothing to prevent the government from continuing to investigate or (10) suspected tax evaders.
Q1)-
soared
coherent
adversely
lucid
Ans.- C


Q2)-
employment
rigid
running
wasted
Ans.- D


Q3)-
immediately
eventually
suddenly
occasionally
Ans.- B


Q4)-
dejected
admitted
accepted
rejected
Ans.- B


Q5)-
mischance
semiarid
driven
provokes
Ans.- C


Q6)-
gradually
intentionally
indiclly
artificially
Ans.- D


Q7)-
brigade
relieve
envisage
privilege
Ans.- B


Q8)-
acrid
plausible
measure
manage
Ans.- C


Q9)-
enumerate
myriad
clinch
telly
Ans.- B


Q10)-
raid
casuistry
erased
casualty
Ans.- A


Computer Quiz

Q1. _____ makes it possible for shoppers to make purchases using their computers.
1) E-world 
2) E-commerce 
3) E-spend 
4) E-business 
5) None of these
Q2. The term ____ designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
1) digital device 
2) system add-on 
3) disk pack 
4) peripheral device 
5) None of these
Q3. The ____ of software contains list of commands and options.
1) menu bar 
2) title bar 
3) formula bar 
4) toolbar 
5) None of these
Q4. Applications are often referred to as-
1) data file 
2) executable files 
3) system software
4) the operating system 
5) None of the above
Q5. How is it possible that both programs and data can be stored on the same floppy disk?
1) A floppy disk has two sides, one for data and one for programs.
2) programs and data are both software, and both can be stored on any memory device.
3) A floppy disk has to be formatted for one or for the other.
4) Floppy disks can only store data, not programs.
5) None of these.
Q6.What are the two examples of freeware?
1) Winzip and Linux 
2) Shareware and file sharing
3) Microsoft word and the Google toolbar. 
4) Instant messaging and the Google toolbar.
5) Microsoft Power Point and Microsoft Excel.
Q7. The patterns of printed lines on most products are called-
1) prices 
2) striping 
3) scanners 
4) OCR 
5) barcodes
Q8. The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is-
1) multiprogramming 
2) multitasking 
3) time-sharing 
4) multiprocessing 
5) None of these
Q9. Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called-
1) Hypertext 
2) Networks 
3) Internet 
4) Web browsers 
5) None of these
Q10. The first step in the transaction processing cycle is _______ .
1) database operations 
2) audit 
3) data entry 
4) user inquiry 
5) None of these




Answers :
Q1. 2 
Q2. 4 
Q3. 1 
Q4. 2 
Q5. 2
Q6. 1 
Q7. 5 
Q8. 4 
Q9. 4 
Q10. 3

Quant Quiz - DI

Q1. Mr. X in Bombay sells a Laptop for Rs. 28,000 to Mr. Y at a loss of 30% who in turn sells it to Mr. Z at a profit of 20%. At what price Mr. Z purchased the Laptop?
1. Rs. 48,000
2. Rs. 26,880
3. Rs. 33,600
4. Rs. 29,120
5. None of these
Q2. The difference between simple interest and compound interest at the end of second year is Rs.8. If the rate of interest is 5% per annum, then the principal is
1. Rs. 3,100
2. Rs. 3,200
3. Rs. 3,300
4. Rs. 3,400
5. Rs. 3,600
Q3. The ratio between the present ages of Ram and Rahim is 3 : 2 respectively. Also, the ratio between the present ages of Rahim and Aman is 5 : 2 respectively. What is the ratio between the present ages of Ram and Aman respectively?
1. 4 : 15
2. 15 : 4
3. 12 : 5
4. 9 : 5
5. None of these
Q4. In how many different ways can a letter ‘SOME’ be arranged?
1. 20
2. 24
3. 16
4. 30
5. None of these
Q5. Rakesh purchased a mobile phone of Rs. 5,400 and a refrigerator of Rs. 9,600. He sold the mobile phone at three-fourths of its cost price and the refrigerator at 4/3of its cost price. What was the profit/loss?
1. Rs. 1,850
2. Rs. 1,580
3. Rs. 1,750
4. Rs. 1,870
5. None of these
Directions (Q6 – Q10): The following pie-charts show the percentage distribution of the total students passed from six different colleges. The second pie-chart shows the percentage distribution of the total girls passed from six different colleges. The total number of passed students is 7.5 thousand and 40% of them are girls.

Q6. In which of the following colleges is the ratio of the number of passed boys to the number of passed girls 1:1?
(1) A 
(2) B 
(3) C 
(4) D 
(5) E
Q7. In which of the following colleges is the number of passed girl students more than the number of passed boy students?
(1) B 
(2) C 
(3) D 
(4) E 
(5) F
Q8. In which of the following colleges the difference between the number of passed boy students and the number of passed girl students is the maximum?
(1) B 
(2) C 
(3) D 
(4) E 
(5) F
Q9. The boy students who passed from College E is approximately what per cent of the girl students passed from College C?
(1) 165% 
(2) 185% 
(3) 205% 
(4) 235% 
(5) 275%
Q10. The number of boys who passed from College B is approximately what per cent more or less than the number of girls who passed from the same college?
(1) 67% 
(2) 72% 
(3) 81% 
(4) 87% 
(5) 92%



Solutions:
Q1. 3)
Price at which Mr. Z purchased the Laptop = 28,000 × 1.2 = Rs. 33,600.
Q2. 2)
The difference between SI and CI at the end of second year is given as:
CI2 – SI2 = PR2/100²
=> 8 = P * (5)²/100²
=> P = Rs. 3,200
Q3. 2)
Ratio of Ram and Rahim = 3 : 2
Ratio of Rahim and Aman = 5 : 2
Ratio of Ram, Rahim and Aman = 15 : 10 : 4
Q4. 2)
Required ways = 4! = 24
Q5. 1)
Total CP = Rs. 5400 + 9600 = Rs. 15000
Total SP = Rs. 4050 + 12800 = Rs. 16850
Profit = Rs. 1850
Q6 – (1)
Total no. of students in Clg A = 7500 * 16/100 = 1200
Number of girls in Clg A = 3000 * 20/100 = 600
So, Number of boy students in Clg A = 1200 – 600 = 600
Required Ratio = 1 : 1
Q7 – (3)
Total number of students in Clg D = 7500 * 17/100 = 1275
Number of girl students in Clg D = 3000 * 22/100 = 660 
Number of boy student in Clg D = 1275 – 660 = 615
Q8 –  (5)
Total number of students in Clg F = 7500 * 24/100 = 1800
Number of girl students in Clg F = 3000 * 18/100 = 540
Number of boy students in Clg F = 1800 – 540 = 1260
Difference = 1260 – 540 = 720 which is maximum
Q9 – (4) 
number of boy students in Clg E = 7500 * 15/100 – 3000 * 14/100 = 1125 – 420 = 705 
Number of girl students in Clg C = 3000 * 10/100 = 300
Req % = 705/300 * 100 = 235%
Q10 – (3) 
Total number of students in Clg B = 7500 * 18/100 = 1350
Number of girl students in Clg B = 3000 * 16/100 = 480
Number of bou students in Clg B = 1350 – 480 = 870 
Req % = (870-480)/480 * 100 = 39000/480 = 81.25 ≈ 81%