Tuesday, August 30, 2016

General awareness and current affairs for SSC

1. When is the International Day Against Nuclear Tests observed globally?
a) 23 September
b) 16 November
c) 29 August
d) 30 October

Answer : 29 August 2016




2. Name the sounding rocket that was used to launch the Supersonic Combustion Ramjet engine, called Scramjet by ISRO.

a) RH-560-MK-II

b) RH-200

c) ATV02

d) RH-300-Mk-II

Answer : ATV02








3. Scientists of which country have detected a rare deep-Earth tremor, known as an S wave microseism?
a) China
b) Japan
c) The US
d) South Korea


Answer : Japan






4. Which of the following is not part of the four banks that introduced the NPCI’s Unified Payments Interface (UPI) that will allow customers to make payments via digital means?
a) HDFC
b) Axis Bank
c) Union Bank of India
d) Bank of Maharashtra


Answer : HDFC






5. Who won the women’s singles title at 2016 Connecticut Open?
a) Agnieszka Radwańska
b) Simona Halep
c) Dominika Cibulková
d) Victoria Azarenka


Answer :Agnieszka Radwanska






6. Which country topped the World Risk Index 2016 published by United Nations University Institute for Environment and Human Security?
a) Tonga
b) Philippines
c) Germany
d) Vanuatu


Answer : Vanuatu






7. Who will head the high-level committee constituted by Union Finance Ministry in August 2016 to suggest steps to promote card payments?
a) Ratan P Watal
b) Prabhas Kumar Jha
c) Ashok Lavasa
d) Shashi Arora


Answer : Ratan P Watal






8. India stood at which position in the World Risk Index 2016 published by United Nations University Institute for Environment and Human Security?
a) 146th
b) 89th
c) 77th
d) 34th


Answer : 77th






9. Which of the following Sri Lankan cricketer announced retirement from international cricket in August 2016?
a) Lasith Malinga
b) Tillakaratne Dilshan
c) Kumar Sangakkara
d) Mahela Jayawardene


Answer : Tillakaratne Dilshan






10. Which country will host the 19th SAARC Summit in November 2016?
a) Bangladesh
b) Pakistan
c) Afghanistan
d) Bhutan





Answer : Pakistan

No comments:

Post a Comment