Nuclear Reactors
1. Atom Bomb is based on:
Ans: Nuclear fission
2. The role of the moderator:
Ans: To slow down the high-speed neutrons.
3. The function of coolant:
Ans: Extract heat from the reactor.
4. Who invented Nuclear Reactor?
Ans: Enrico Fermi.
5. The efficiency of a nuclear power plant in comparison to a conventional thermal power plant is:
Ans: Less.
6. The nuclear energy is measured as:
Ans: MeV.
7. Enriched uranium is one in which:
Ans: %age of Uranium235 has been artificially increased.
8. The commonly used material for shielding is:
Ans: Lead or concrete.
9. Reflector in nuclear plants is used to:
Ans: Return the neutrons back into the core.
10.The mass number of a substance represents the sum of the total number of:
Ans: Protons and neutrons in a nucleus.
No comments:
Post a Comment