Q1)-The Council of Ministers does NOT include
Q2)-The Union Cabinet is personally responsible to
Q3)-The Union Executive of India consists of
Q4)-Who was the first Foriegn Minister of free India ?
Q5)-If the Finance Minister fails to get the Annual Budget passed in the Lok Sabha, the Prime Minister is expected to
Q6)-The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the
Q7)-Who was the Defence Minister of India during the Indo-china War of 1962 ?
Q8)-In which one of the following Ministries , the Census Organisation has been functioning on a permanent footing since 1961 ?
Q9)-Who is called the Father of Indian economic reform ?
Q10)-Which one of the following provisions of the Indian Constitution deals with the appointment and dismissal of the Council of Ministers ?
Cabinet ministers
Ministers of State
Ministers without Portfolio
Cabinet Secretary
Ans.- D
Q2)-The Union Cabinet is personally responsible to
The Rajya Sabha and Lok Sabha
The President of India
The Lok Sabha only
The Electorate
Ans.- B
Q3)-The Union Executive of India consists of
The President , Vice-President and the Council of Ministers only
The President and Council of ministers only
The President, the Vice president , the Council of Ministers and Lok Sabha speaker
The President, the Prime Minister , Deputy Chairman of Rajya Sabha , Lok Sabha Speaker
Ans.- A
Q4)-Who was the first Foriegn Minister of free India ?
Gulzari Lal Nanda
Jawahar Lal Nehru
John MAthai
Lal Bahadur Shastri
Ans.- B
Q5)-If the Finance Minister fails to get the Annual Budget passed in the Lok Sabha, the Prime Minister is expected to
Compel the Finance Minister to resign
Submit the resignation of his/her cabinet
Refer it to the Joint Session of both the Houses of Parliament
Form another cabinet with different members
Ans.- B
Q6)-The Council of Ministers of Indian Union is collectively responsible to the
President
Prime Minister
Rajya Sabha
Lok Sabha
Ans.- D
Q7)-Who was the Defence Minister of India during the Indo-china War of 1962 ?
R.N. Thapar
Govind Ballabh Pant
V.K.Krishna Menon
Jagjivan Ram
Ans.- C
Q8)-In which one of the following Ministries , the Census Organisation has been functioning on a permanent footing since 1961 ?
Home Affairs
Health and Family Welfare
Human Resource DEvelopment
Social Justice and Empowerment
Ans.- A
Q9)-Who is called the Father of Indian economic reform ?
Jawahar Lal Nehru
Indira Gandhi
Manmohan Singh
None of these
Ans.- C
Q10)-Which one of the following provisions of the Indian Constitution deals with the appointment and dismissal of the Council of Ministers ?
Article 70
Article 72
Article 74
Article 75
Ans.- D
No comments:
Post a Comment