Monday, June 26, 2017

GK Quiz - Geography

Q1)-……………….. is the oldest oil field in India.
Digboi in Assam
Bombay High
Mangala Area
None of Above
Ans.- A


Q2)-Fort William is located in Kolkata on the banks of river………
Chenab
Hooghly
Ganga
Yamuna
Ans.- B


Q3)-Mana Pass is located within Nanda Devi Biosphere Reserve in ………………………
Kalka
UP
Haryana
Uttarakhand
Ans.- D


Q4)-Nanga Parbat peak is located in ………
Jammu and Kashmir
Haryana
Punjab
Nagalang
Ans.- A


Q5)-……………. is the second largest brackish–water lake or lagoon in India.
Muthupet
Cherai beach lagoon
Pulicat Lake
Sriharikota
Ans.- C


Q6)-Nathpa Jhakri hydel power project is located on ………………. river
Ganga
Brahmputra
Satluj
Yamuna
Ans.- C


Q7)-The ………….. Corridor was created in 1947 after the partition of Bengal between India and Pakistan.
Anamalai
Siliguri
Jhansi
None of Above
Ans.- B


Q8)-Tornadoes (or andhis)are common in Punjab and haryana. The same are called …………………. in west bengal.
Tejis
RimJhims
Kalbaisakhis
Tehjis
Ans.- C


Q9)-BSE (Bombay Stock Exchange) is located on ………… Street, Mumbai.
Juhu
Penag
Arthrur
Dalal
Ans.- D


Q10)-Kumarakom Bird Sanctuary in India is located in the state of ……………………
Punjab
UP
Kerala
MP
Ans.- C


1 comment: