1.Arrange the following in logical order:
1. Mother
2. Child
3. Milk
4. Cry
5. Smile
a) 1, 5, 2, 4, 3
b) 2, 4, 1, 3, 5
c) 2, 4, 3, 1, 5
d) 4, 3, 1, 5, 2
2. In the following equation, select correct combination of mathematical signs to replace z and balance the equation.
100 z 20 z 2 z 40 z 20
a) +, –, ×, =
b) ÷, +, =, –
c) –, ×, =, +
d) –, ×, +, =
3.Find odd one out
a) 21
b) 69
c) 84
d) 83
4. In this question, four words are given, which of them will come on 2nd position, if each of them is arranged alphabetically as a dictionary?
a) Paramount
b) Package
c) Paratech
d) Parents
Directions (5-6): Select the missing character/ number/ letter, from the given responses:
5. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?
a) 147
b) 162
c) 183
d) 192
6. 6, 12, 21, ? , 48
a) 33
b) 38
c) 40
d) 45
7. Find how many number of square in this figure?
a) 12
b) 10
c) 14
d) 13
8. Among the four answer figures, which figure can be formed the pieces given below in the question figure.
9. If 'sand' is called 'air', 'air' is called 'Mars', 'Mars' is called 'Well', 'well' is called 'Island', 'Island' is called 'Sky', then from where will a man draw water?
a) Well
b) Island
c) Sky
d) Mars
10. There are tigers and parrots in a zoo. By counting heads they are 60. The number of their legs is 192. How many legs of parrots are there?
a) 54
b) 64
c) 24
d) 48
Answers:
1.Arrange the following in logical order:
1. Mother
2. Child
3. Milk
4. Cry
5. Smile
a) 1, 5, 2, 4, 3
b) 2, 4, 1, 3, 5
c) 2, 4, 3, 1, 5
d) 4, 3, 1, 5, 2
Ans. (b), Option B will fulfill the logical order
2. In the following equation, select correct combination of mathematical signs to replace z and balance the equation.
100 z 20 z 2 z 40 z 20
a) +, –, ×, =
b) ÷, +, =, –
c) –, ×, =, +
d) –, ×, +, =
Ans. (c); Given equation = 100 z 20 z 2 z 40 z 20
= 100 – 20 × 2 = 40 + 20 à60 = 60
3.Find odd one out
a) 21
b) 69
c) 84
d) 83
Ans-(d); Each of number except 83, is divisible by 3.
4. In this question, four words are given, which of them will come on 2nd position, if each of them is arranged alphabetically as a dictionary?
a) Paramount
b) Package
c) Paratech
d) Parents
Ans. (a); Paramount will be second as we have arranged in a dictionary format.
Directions (5-6): Select the missing character/ number/ letter, from the given responses:
5. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?
a) 147
b) 162
c) 183
d) 192
Ans. (a); Pattern is: 3 × (1)2, 3 × (2)2, 3 × (3)2, 3 × (4)2, 3 × (5)2, 3 × (6)2, 3 × (7)2, ...
6. 6, 12, 21, ? , 48
a) 33
b) 38
c) 40
d) 45
Ans. (a) ; Pattern is +6, +9, +12, +15, ....
Missing term is = 33
7. Find how many number of square in this figure?
a) 12
b) 10
c) 14
d) 13
Ans. (b) the total number of square is 10
8. Among the four answer figures, which figure can be formed the pieces given below in the question figure.
Ans. (a) , Figure (a) will be formed
9. If 'sand' is called 'air', 'air' is called 'Mars', 'Mars' is called 'Well', 'well' is called 'Island', 'Island' is called 'Sky', then from where will a man draw water?
a) Well
b) Island
c) Sky
d) Mars
Ans. (b) , Man draw water from well and well is called Island
10. There are tigers and parrots in a zoo. By counting heads they are 60. The number of their legs is 192. How many legs of parrots are there?
a) 54
b) 64
c) 24
d) 48
Ans. (d); Let tiger's no. = x, parrot's no. = y
x + y = 60 .... (1) 4x +2y = 192, on solving, y = 24
So, no. of legs of parrots = 24 × 2 = 48
No comments:
Post a Comment