Friday, September 9, 2016

Qunat Quiz - Percentage

Q1)-If the price of an article is reduced by 20 %, the number of articles sold is increased by 30 %. What will be the effect on the revenue ?
4 %
10 %
6 %
15 %
Ans.- A


Q2)-Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them?
42, 33
44, 36
42, 36
43, 36
Ans.- A
Let the marks secured by them be x and (x + 9) Then sum of their marks = x + (x + 9) = 2x + 9 Given that (x + 9) was 56% of the sum of their marks =>(x+9) = 56/100(2x+9) =>(x+9) = 14/25(2x+9) => 25x + 225 = 28x + 126 => 3x = 99 => x = 33 Then (x + 9) = 33 + 9 = 42 Hence their marks are 33 and 42


Q3)-A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:
588 apples
600 apples
672 apples
700 apples
Ans.- D


Q4)-If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?
A is smaller than B.
A is greater than B
Relationship between A and B cannot be determined.
None of these
Ans.- D


Q5)-In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was :
2000
2500
2700
3200
Ans.- C


Q6)-An inspector rejects 0.08% of the meters as defective, How many meters he examine to reject 2 meteres
1200
2000
1600
2500
Ans.- D


Q7)-In an election between two candidates first candidate got 60% of votes polled and second Candidate got 280 votes. The total number of votes polled was?
700 votes
750 votes
650 votes
600 votes
Ans.- A
Total = 100 %, First person got 60% second person got remaining 40 % of votes. than 40 % = 280 40% = 40×7 = 280 100% =100×7 =700votes


Q8)-Two numbers are less than third number by 30% and 37% respectively. How much percent is the second number less than by the first ?
8%
9%
10%
11%
Ans.- C
Let the third number is x. then first number = (100-30)% of x = 70% of x = 7x/10 Second number is (63x/100) Difference = 7x/10 - 63x/100 = 7x/10 So required percentage is, difference is what percent of first number => (7x/100 * 10/7x * 100 )% = 10%


Q9)-Raman’s salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he lose?
25 %
30 %
15 %
14 %
Ans.- A


Q10)-The difference of two numbers is 20% of the large number. If the smaller number is 20, than the larger number is.
40
50
25
20
Ans.- C


No comments:

Post a Comment