Tuesday, September 27, 2016

English Quiz - Reading Comprehension

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.
There once lived a shrewd shopkeeper named Makarand. He had a friend, Mihir, who had saved a lot of money. Now, Mihir was keen to go on a pilgrimage, but did not know whom to trust with his precious savings. So he came to Makarand’s shop and said, “Friend, please look after my life’s savings till I return.” Makrand pretended to think seriously and said,”No money spoils relationships. What if something happens to it when you are not here? You will no longer be my friend.” As Mihir stood there thinking about this, an old woman entered the shop and bought some things. One of the shopboys gave her less change than he should have. Makarand saw this and pretended to scold the boy, ordering him to return the remaining money to the woman. Mihir, unaware this was an act to make him believe in Makrand’s honesty, said,”I have decided. I will leave the money only with you.” Makarand smiled. “Let’s take the bag of coins and bury it in a place that only you and I know of. So, even if something happens to me when you are gone, you will know where your money is. “Mihir thought this was a good idea and the two went and hid the bag in a secreat place. Mihir left the next day on his pilgrimage, happy his savings were in safe hands. Six months later, he returned, dumped his luggage at home and went to recover his money. Although he searched high and low, there was no sign of the bag. In panic, he ran to Makarand, who was busy at his shop. When Mihir asked him about the bag, Makarand pretended to be surprised. “But I haven’t been that way in all these months. Why don’t you search for it again?” he said, putting on his most innocent look. Mihir had no choice and sadly, he made his way home. On the way, he met the old woman he had seen in Makarand’s shop. At the sight of his sad face, she asked him what the matter was. Mihir told her the whole story. Then she smiled and whispered a plan to him. The next day, the the woman came to Makarand’s shop, carrying a big box. “I heard you are a good and honest man. My son went on pilgrimage many months ago and has still not returned. I am worried and have decided to go look for him. Will you look after my box of two hundred gold coins while I am away?” Makarand could not believe his luck. He was about to become rich at the expense of the old woman. He was about to launch into his idea about hiding the box, when an angry Mihir entered the shop. “Where is ……” But before he could complete his sentence, Makarand, afraid of being accused in front of the old woman, said quickly.” I forgot. I had seen some pigs digging around there and had removed your bag to keep it safe.” And he handed Mihir the bag he had stolen many months ago. Now the old woman pretended she was seeing Mihir for the first time. “Son, did you also go on a pilgrimage? Tell me, did you meet my son anywhere?” Mihir, clutching his precious bag, replied, “Yes, Aunty. I met him on his way home. He should be here in a week.” Hearing this the old woman took her box away from Makrand. “Thank you, you have saved me an unnecessary trip. Now I will use the money to prepare for my son’s welcome!” And the two departed, leaving Makrand staring open mouthed.



Q1)-Why did Makarand scold his shop assistant for not refunding the correct balance?
It was a pretense to trick the customer into buying something more f
To convince Mihir to leave his money behind with him for safekeeping
Makarand himself was very honest and demanded the same from his employees
To ensure that the assistant would never steal again
Ans.- B


Q2)-Why did Mihir approach Makarand to keep his savings while he went on pilgrimage?
Makarand was a clever businessman and would increase the savings
Makarand was the only one he knew who was not going on the pilgrimage
Makarand knew of a very safe place to hide the money
Mihir felt that he could trust Makarand.
Ans.- D


Q3)-Why did Makarand remove Mihir’s money from its original hiding place?
He was afraid that someone would discover it and steal it.
He was worried that he would forget where it was hidden
Since Mihir had not returned within six months he had claimed the money
None of these
Ans.- D


Q4)-What upset Mihir when he returned home from the pilgrimage?
He could not remember where he had buried his savings
Makarand had failed to regularly check up on Mihir’s savings
He had lost his entire life savings
Makarand’s refusal to help him search for his savings
Ans.- C


Q5)-What did Makarand plan to do with the old woman’s money?
Use it to repay what he had borrowed from Mihir
keep it safe till her son returned
Hide it where the animals would not be able to dig it up
Keep the money for himself
Ans.- D


Q6)-Why did the old woman help Mihir recover his money?
She had a similar experience with Makarand and wanted to teach him a lesson
Mihir had become friends with her son during the pilgrimage
She felt sorry for Mihir who had always been kind to her
Not clearly mentioned in the passage
Ans.- D

In the following questions ( 7 to 8 ) Find which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage.
Q7)-
Matter

Problem
Relevance
Material
Object
Ans.- A


Q8)-Expense
Profit
amount
Cost
rate
Ans.- C

In following questions (9 to 10 ) Find Which of the following is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.
Q9)-
Spoils

Enhances
Accepts
Increases
Recovers
Ans.- D


Q10)-Unnecessary
Needy
Excessive
Essential
Avoidable
Ans.- C


No comments:

Post a Comment