Thursday, August 25, 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Directions (1-2): A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
Q1. 1 ,8 ,27 ,64 ,125 , ?
(a) 343  
(b) 236 
(c) 216  
(d) 525


Q2. 8, 28, 116, 584,?
(a) 2752  
(b) 3504
(c) 3508  
(d) 3506

Directions (3-4): Select the related words/letters/ numbers from the given alternatives.
Q3. Book : Publisher : : Film : ?
(a)  Editor
(b) Director 
(c)  Producer  
(d) Actor

Q4. C: 16 : : T   : ?
(a) 484
(b) 400
(c) 441 
(d) 526

Q5. If three days before yesterday was Wednesday, what will be two days after tomorrow’?
(a) Wednesday                                                                                              (b) Monday
(c) Friday 
(d) Tuesday

Q6. Abhay is elder than Praveen and Kishan. Mohan is elder than Rajesh but not as old as Abhay. Praveen is younger than Rajesh but is not the youngest. Who is the eldest?
(a) Abhay
(b) Mohan
(c) Rajesh
(d) Kishan

Q7. Y is poorer than A, but not as poor as C. F is not as poor as Y. Who is the poorest of all?
(a) C
(b) Y
(c) F
(d) A

Q8. Four students are sitting in a row. ‘X’ is on the right of ‘Y’. ‘N’ is on the left of ‘Y’ but is on the right of ‘X’. ‘X’ is on the left of ‘P’. Who is sitting first from the left?
(a)  Y
(b)  P
(c)  X          
(d)  N

Q9. Select the correct set of symbols which will fit in the given equation?
25   5   4   5
(a) +, × , =  
(b) ×, - , =
(c) -, × , =
(d) ×, ÷,  =

Q10. Kiara is more beautiful than Swati. Swati is not as beautiful as Yashita. Pooja is not as beautiful as Baby or Yashita. Who is most beautiful?
(a) Baby
(b) Pooja
(c) Yashita
(d) Can’t determine

Q11. If you are tenth in a queue starting either end, how many are there in the queue?
(a) 20 
(b) 19
(c) 15  
(d) 21

Q12. If ‘x’ stands for’+’, ‘÷' for ‘-', ‘-' for ‘x’ and ‘+’ for ‘÷', find the value of the following equation:
80 ÷16 - 1 × 6 + 2 = ?
(a) 2   
(b) 0
(c) 1
(d) 4

Q13. Which one would be a meaningful order of the following:
1. Ocean 
2. Rain
3. Clouds
4. River
5. Monsoon
(a) 1, 3, 4, 5, 2
(b) 2, 3, 1, 5, 4
(c) 1, 3, 2, 5, 4
(d) 1, 5, 2, 3, 4

Q14. Arrange the following words according to the Dictionary :
1. Trinity  
2. Tool
3. Town  
4. Twist
5. Type
(a) 2, 3, 1, 4, 5
(b) 2, 3, 4, 1, 5
(c) 3, 2, 1, 4, 5
(d) 5, 3, 1, 4, 2

Q15. If A = 2, M = 26 and Z = 52, then STAR = ?
(a) 112
(b) 116
(c) 125
(d) 134


Answers:

Directions (1-2): A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
 Q1. 1 ,8 ,27 ,64 ,125 , ?
(a) 343  
(b) 236 
(c) 216  
(d) 525
Ans.(c)
Sol. The terms of the given series are 13, 23,  33 ,43, 53
So, missing term = 6= 216

Q2. 8, 28, 116, 584,?
(a) 2752  
(b) 3504
(c) 3508  
(d) 3506
Ans.(c)
Sol. The pattern is x 3 + 4, x 4+4, x 5 +4, ……. So, missing term = 584 x 6 + 4 = 3508


Directions (3-4): Select the related words/letters/ numbers from the given alternatives.

Q3. Book : Publisher : : Film : ?
(a)  Editor
(b) Director 
(c)  Producer  
(d) Actor
Ans.(c)
Sol.  The production of first is done by the second.

Q4. C: 16 : : T   : ?
(a) 484
(b) 400
(c) 441 
(d) 526
 Ans..(c)
Sol.  C is the 3rd letter of the English alphabet and (3 + 1)= 16 Similarly, T is the 20th letter of the English alphabet and (20 + 1)2=441.

Q5. If three days before yesterday was Wednesday, what will be two days after tomorrow’?
(a)Wednesday                                                                                                (b) Monday
(c) Friday 
(d) Tuesday
Ans.(a)
Sol. According to the question today is Sunday, so two days after tomorrow will be Wednesday.

Q6. Abhay is elder than Praveen and Kishan. Mohan is elder than Rajesh but not as old as Abhay. Praveen is younger than Rajesh but is not the youngest. Who is the eldest?
(a) Abhay
(b) Mohan
(c) Rajesh
(d) Kishan
Ans.(a)
Sol.  According to question
Abhay>Praveen, Kishan>Mohan>Rajesh>Praveen

Q7. Y is poorer than A, but not as poor as C. F is not as poor as Y. Who is the poorest of all?
(a) C
(b) Y
(c) F
(d) A
Ans.(a)
Sol. According to question
C<Y<F/A

Q8. Four students are sitting in a row. ‘X’ is on the right of ‘Y’. ‘N’ is on the left of ‘Y’ but is on the right of ‘X’. ‘X’ is on the left of ‘P’. Who is sitting first from the left?
(a)  Y
(b)  P
(c)  X          
(d)  N
Ans.(d)
Sol. Sequence is N, Y, X, P
So the answer in is ‘N’.

Q9. Select the correct set of symbols which will fit in the given equation?
25   5   4   5
(a) +, × , =  
(b) ×, - , =
(c) -, × , =
(d) ×, ÷,  =
Ans.(c)
Sol.
25 – 5 × 4  = 5
25-20= 5

Q10. Kiara is more beautiful than Swati. Swati is not as beautiful as Yashita. Pooja is not as beautiful as Baby or Yashita. Who is most beautiful?
(a) Baby
(b) Pooja
(c) Yashita
(d) Can’t determine
Ans.(d)
Sol. According to question
Kiara>Swati
Yashita>Swati
Baby/Yashita> Pooja
Data is insufficient.

Q11. If you are tenth in a queue starting either end, how many are there in the queue?
(a) 20 
(b) 19
(c) 15  
(d) 21
Ans.(b)
Sol. No. of people in a queue = 9 + 1 + 9 = 19

Q12. If ‘x’ stands for’+’, ‘÷' for ‘-', ‘-' for ‘x’ and ‘+’ for ‘÷', find the value of the following equation:
80 ÷16 - 1 × 6 + 2 = ?
(a) 2   
(b) 0
(c) 1
(d) 4
Ans.(c)
Sol. 80 ÷16 - 1 × 6 + 2= 5 – 6 + 2 = 1

Q13. Which one would be a meaningful order of the following:
1. Ocean 
2. Rain
3. Clouds
4. River
5. Monsoon
(a) 1, 3, 4, 5, 2
(b) 2, 3, 1, 5, 4
(c) 1, 3, 2, 5, 4
(d) 1, 5, 2, 3, 4
Ans.(c)

Q14. Arrange the following words according to the Dictionary :
1. Trinity  
2. Tool
3. Town  
4. Twist
5. Type
(a) 2, 3, 1, 4, 5
(b) 2, 3, 4, 1, 5
(c) 3, 2, 1, 4, 5
(d) 5, 3, 1, 4, 2
Ans.(a)

Q15. If A = 2, M = 26 and Z = 52, then STAR = ?
(a) 112
(b) 116
(c) 125
(d) 134
Ans.(b)
Sol. As in question ‘A’ is 2,’M’ is 26 and ‘Z’ is 52
Every letter is multiply by 2
So, STAR = 38 + 40 + 2 + 36 =  116

No comments:

Post a Comment