Q1)-
Statement : All pens are books
Some pencils are pens
Conclusions :
1. some books are pencils
2. some pencils are books
3. All pens are pencils
4. None
Q2)-
Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.
Conclusions :
1. Some actors are dancers.
2. No singer is actor.
Q3)-
Statements : No giraffe is a leopard . All leopards are kangaroos. All kangaroos are wolfs.
Conclusions:
I. All kangaroos can never be giraffes
II. All giraffes are definitely wolfs.
Q4)-
Statements: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.
Conclusions :
1. All the flutes are instruments.
2. All the harmoniums are flutes.
Q5)-
Statements : All locks are keys. Some keys are pockets.
Conclusions:
I. No pocket is lock.
II. At least some pockets are keys
Q6)-
Statements : All books are journals. All diaries are journals.
Conclusions :
I. All journals are books
II. Some diaries being books is a possibility
Q7)-
Statements : Some pens are keys . Some keys are locks. All locks are cards. No card is paper.
Conclusions :
I. No lock is paper.
II. Some cards are keys.
III. Some keys are not paper.
Q8)-
Statements : Some stars are moons . All moons are planets . No planet is universe.
Conclusions :
I. At least some planets are stars.
II. No moon is universe
Q9)-
Statements : All bicycles are cars . Some cars are trucks . No truck is a crane .
Conclusions:
I All bicycles being truck is a possibility.
II Some cars are not cranes.
Q10)-
Statements: Some mangoes are yellow. Some tixo are mangoes.
Conclusions :
1. Some mangoes are green
2. Tixo is a yellow
Statement : All pens are books
Some pencils are pens
Conclusions :
1. some books are pencils
2. some pencils are books
3. All pens are pencils
4. None
1
2
3
4
Ans.- B
Q2)-
Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.
Conclusions :
1. Some actors are dancers.
2. No singer is actor.
Only conclusion 1 follows
Only conclusion 2 follows
Either 1 or 2 follows
Both 1 and 2 follows
Ans.- A
Q3)-
Statements : No giraffe is a leopard . All leopards are kangaroos. All kangaroos are wolfs.
Conclusions:
I. All kangaroos can never be giraffes
II. All giraffes are definitely wolfs.
Only conclusion 1 follows
Only conclusion 2 follows
Either 1 or 2 follows
Both 1 and 2 follows
Ans.- A
Q4)-
Statements: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.
Conclusions :
1. All the flutes are instruments.
2. All the harmoniums are flutes.
only conclusion 1 follow
only conclusion 2 follow
Either 1 or 2 follows
Both 1 and 2 follows
Ans.- B
Q5)-
Statements : All locks are keys. Some keys are pockets.
Conclusions:
I. No pocket is lock.
II. At least some pockets are keys
only conclusion 1 follow
only conclusion 2 follow
Either 1 or 2 follows
Both 1 and 2 follows
Ans.- B
Q6)-
Statements : All books are journals. All diaries are journals.
Conclusions :
I. All journals are books
II. Some diaries being books is a possibility
Either 1 or 2 follows
Both 1 and 2 follows
only conclusion 1 follow
only conclusion 2 follow
Ans.- D
Q7)-
Statements : Some pens are keys . Some keys are locks. All locks are cards. No card is paper.
Conclusions :
I. No lock is paper.
II. Some cards are keys.
III. Some keys are not paper.
I and II follow
Only I follow
Only III follow
All follow
Ans.- D
Q8)-
Statements : Some stars are moons . All moons are planets . No planet is universe.
Conclusions :
I. At least some planets are stars.
II. No moon is universe
only conclusion 1 follow
only conclusion 2 follow
Both 1 and 2 follows
Either 1 or 2 follows
Ans.- C
Q9)-
Statements : All bicycles are cars . Some cars are trucks . No truck is a crane .
Conclusions:
I All bicycles being truck is a possibility.
II Some cars are not cranes.
only conclusion 1 follow
only conclusion 2 follow
Either 1 or 2 follows
Both 1 and 2 follows
Ans.- D
Q10)-
Statements: Some mangoes are yellow. Some tixo are mangoes.
Conclusions :
1. Some mangoes are green
2. Tixo is a yellow
Only (1) conclusion follows
Either (1) or (2) follows
Neither (1) nor (2) follows
Both (1) and (2) follow
Ans.- C
No comments:
Post a Comment