Q1)-A car driver travels from the plains to the hill station , which are 200 km apart at an average speed of 40 km/h. In the return trip , he covers the same distance at an average speed of 20 km/h.The average speed of the car over the entire distance of 400 km is
Q2)-Mac travels from A to B a distance of 250 miles in 5(1/2) hours. He returns to A in 4 hours 30 minutes. His average speed is:
Q3)-A boy goes to his school from his house at a speed of 3 km/h and returns at a speed of 2 km/h. If he takes 5 hours in going and coming, the distance between his house and school is
Q4)-The average speed of a train in the onward journey is 25 % more than that in the return journey. The train halts for one hour on reaching the destination. The total time taken for the complete to and fro journey is 17 hours , covering a distance of 800 km. The speed of the train in the onward journey is
Q5)-I started on my bicycle at 7 am. to reach a certain place. After going a certain distance my bicycle went out of order. Consequently , I rested for 35 minutes and came back to my house walking all the way. I reached my house at 1 pm. If my cycling speed is 10 km/h and my walking speed is 1 km/h , then on my bicycle I covered a distance of
Q6)-A, B and C are on a trip by a car. A drives during the first hour at an average speed of 50 km/h . B drives during the next 2 hours at an average speed of 48 km/h. C drives for the next 3 hours at an average speed of 52 km/h. They reached their destination after exactly 6 hours. Their mean speed was
Q7)-A man on tour travels first 160 km at 64 km/h and the next 160 km at 80 km/h/ The average speed for the first 320 km of the tour is
Q8)-A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/h and again travels 12 km at an average speed of 10 km/h . His average speed for the entire trip is approx.
Q9)-A man travels 600 km by train at 80 km/h, 800 km by ship at 40 km/h, 500 km by aeroplane at 400 km/h and 100 km by car at 50 km/h. What is the average speed for the entire distance ?
Q10)-A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of 10 km/h, the next one-third distance with a speed of 20 km/h , and the last one-third distance with a speed of 60 km/h. The average speed of the car for the whole journey is
25 km/h
26.67 km/h
28.56 km/h
30 km/h
Ans.- B
Average Speed = (2 x 40 x 20 ) / ( 40 + 60 ) km/h = 26.67 km/h
Average Speed = (2 x 40 x 20 ) / ( 40 + 60 ) km/h = 26.67 km/h
Q2)-Mac travels from A to B a distance of 250 miles in 5(1/2) hours. He returns to A in 4 hours 30 minutes. His average speed is:
44 mph
46 mph
48 mph
50 mph
Ans.- D
Speed from A to B = ( 250 x 2/11) = 500/11 mph
Speed from B to A= ( 250 x 2/9) = 500/9 mph
Average speed = (2 x 500/11 x 500/9)/(500/11 + 500/9) = 50 mph
Speed from A to B = ( 250 x 2/11) = 500/11 mph
Speed from B to A= ( 250 x 2/9) = 500/9 mph
Average speed = (2 x 500/11 x 500/9)/(500/11 + 500/9) = 50 mph
Q3)-A boy goes to his school from his house at a speed of 3 km/h and returns at a speed of 2 km/h. If he takes 5 hours in going and coming, the distance between his house and school is
5 km
5.5 km
6 km
6.5 km
Ans.- C
Average Speed = ( 2 x 3 x 2)/(3 +2) = 12/5 km/h
Distance travelled = (12/5 x 5)= 12 km
Distance between house and school = (12/2) = 6km
Average Speed = ( 2 x 3 x 2)/(3 +2) = 12/5 km/h
Distance travelled = (12/5 x 5)= 12 km
Distance between house and school = (12/2) = 6km
Q4)-The average speed of a train in the onward journey is 25 % more than that in the return journey. The train halts for one hour on reaching the destination. The total time taken for the complete to and fro journey is 17 hours , covering a distance of 800 km. The speed of the train in the onward journey is
45 km/h
47.5 km/h
52 km/h
56.25 km/h
Ans.- D
Let the speed in return journey be x km/h
Then speed in onward journey = (125/100)x = (5/4)x km/h
Average speed= 10x/9 km/h
(800 X 9/10x)=16
x= 45
Speed in onward journey = (5/4 x 45) km/h=56.25 km/h
Let the speed in return journey be x km/h
Then speed in onward journey = (125/100)x = (5/4)x km/h
Average speed= 10x/9 km/h
(800 X 9/10x)=16
x= 45
Speed in onward journey = (5/4 x 45) km/h=56.25 km/h
Q5)-I started on my bicycle at 7 am. to reach a certain place. After going a certain distance my bicycle went out of order. Consequently , I rested for 35 minutes and came back to my house walking all the way. I reached my house at 1 pm. If my cycling speed is 10 km/h and my walking speed is 1 km/h , then on my bicycle I covered a distance of
4(61/66) km
13(4/9) km
14(3/8) km
15(10/21) km
Ans.- A
Time taken = 5 hrs 25 min=65/12 hrs
Let the required distance be x km
Then x/10 + x/1 = 65/12
x = 4(61/66)km
Time taken = 5 hrs 25 min=65/12 hrs
Let the required distance be x km
Then x/10 + x/1 = 65/12
x = 4(61/66)km
Q6)-A, B and C are on a trip by a car. A drives during the first hour at an average speed of 50 km/h . B drives during the next 2 hours at an average speed of 48 km/h. C drives for the next 3 hours at an average speed of 52 km/h. They reached their destination after exactly 6 hours. Their mean speed was
50 km/h
50(1/3) km/h
51 (1/3) km/h
52 km/h
Ans.- B
Total distance travelled = ( 50 x 1 +48 x 2 +52 x3)km =302 km
Total time taken= 6 hrs
Mean speed =(302/6) km/h =50(1/3) km/h
Total distance travelled = ( 50 x 1 +48 x 2 +52 x3)km =302 km
Total time taken= 6 hrs
Mean speed =(302/6) km/h =50(1/3) km/h
Q7)-A man on tour travels first 160 km at 64 km/h and the next 160 km at 80 km/h/ The average speed for the first 320 km of the tour is
35.55 km/h
36 km/h
71.11 km/h
71 km/h
Ans.- C
Total time taken = (160/64 + 160/8) hrs= 9/2 hrs
Average speed= (320 x 2/9 ) km/h= 71.11 km/h
Total time taken = (160/64 + 160/8) hrs= 9/2 hrs
Average speed= (320 x 2/9 ) km/h= 71.11 km/h
Q8)-A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/h and again travels 12 km at an average speed of 10 km/h . His average speed for the entire trip is approx.
10.4 km/h
10.8 km/h
11 km/h
12.2 km/h
Ans.- B
Total distance travelled = (10 + 12) km/h= 22 km/h
Total time taken = (10/12 + 12/10) hrs= 61/30 hrs
Average speed = ( 22 x 30/61) km/h = 10.8 km/h
Total distance travelled = (10 + 12) km/h= 22 km/h
Total time taken = (10/12 + 12/10) hrs= 61/30 hrs
Average speed = ( 22 x 30/61) km/h = 10.8 km/h
Q9)-A man travels 600 km by train at 80 km/h, 800 km by ship at 40 km/h, 500 km by aeroplane at 400 km/h and 100 km by car at 50 km/h. What is the average speed for the entire distance ?
60 km/h
60(5/123 ) km/h
62 km/h
65 (5/123) km/h
Ans.- D
Total distance travelled = ( 600 + 800 + 500 + 100 ) = 2000 km
Total time taken= (600/80 + 800/40 + 500/400 + 100/50) hrs = 123/4 hrs
Average speed = (2000 x 4/123 ) km/h= 65(5/123) km/h
Total distance travelled = ( 600 + 800 + 500 + 100 ) = 2000 km
Total time taken= (600/80 + 800/40 + 500/400 + 100/50) hrs = 123/4 hrs
Average speed = (2000 x 4/123 ) km/h= 65(5/123) km/h
Q10)-A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of 10 km/h, the next one-third distance with a speed of 20 km/h , and the last one-third distance with a speed of 60 km/h. The average speed of the car for the whole journey is
18 km/h
24 km/h
30 km/h
36 km/h
Ans.- A
Let the whole journey travelled be x km and the average speed of the car for the whole journey be y km/h
Then (x/3)/10 + (x/3)/20 + (x/3)/60 = x/y
1/18y= 1
y = 18 km/hr
Let the whole journey travelled be x km and the average speed of the car for the whole journey be y km/h
Then (x/3)/10 + (x/3)/20 + (x/3)/60 = x/y
1/18y= 1
y = 18 km/hr
No comments:
Post a Comment