In the given passage blanks have been numbered . Choose the appropriate word for each blank.
In the decade since reforms were introduced, India has achieved substantial success in the sphere of macroeconomics. Overall growth rate has been _(1)_ except for the last couple of years. It bears pointing out that we have now come to view a 6 percent _(2)_ rate as a slow down! This is a far cry from pre-reforms rate of growth of 3 percent. The price level has by and large remained _(3)_ both as measured by the WPI and CPI. India’s _(4)_ of payments position has been comfortable. Exports, while _(5)_ some sluggishness this fiscal, have been growing. Imports, in spite of _(6)_ liberalization, have not gone out of hand. This is amply reflected in the comfortable current account deficits (CAD); the CAD-to-GDP ratio has remained way below the crisis _(7)_ that it had achieved in 1991. The rupee has weathered external turbulence rather well even when East Asia was experiencing _(8)_ difficulties. However, the one unambiguous Achilles’ heel of the reforms has been the _(9)_ state of government finances. One of the two crises that India faced in 1990-91 was the unsustainable imbalance between government revenues and _(10)_.
Q1)-.
pulsating
shocked
commendable
promotable
Ans.- C
Q2)-
production
consumption
index
growth
Ans.- D
Q3)-
moderate
lukewarm
shaky
considerate
Ans.- A
Q4)-
ledger
balance
equilibrium
intention
Ans.- D
Q5)-
exhibiting
demonstrated
rejecting
exercising
Ans.- A
Q6)-
substantial
exemplary
indicative
conservative
Ans.- A
Q7)-
management
rationalization
proportions
management
Ans.- C
Q8)-
overcoming
crisis
severe
enjoyable
Ans.- C
Q9)-
critical
vulnerable
prone
attackable
Ans.- B
Q10)-
surplus
measurement
expenditure
incomes
Ans.- C
No comments:
Post a Comment