Saturday, June 24, 2017

Science Quiz

Q1)-Which part of the camera works similar to that of the retina of human’s eye?
Film
Lens
Shutter
None of these
Ans.- A


Q2)-Which type of radiation is absorbed by the upper layer of the atmosphere?
Radio waves
Ultraviolet
Infrared
Visible
Ans.- C


Q3)-Decibel is the unit of
Intensity of sound
Intensity of light
Frequency of light
Frequency of sound
Ans.- A


Q4)-What is the minimum distance for visibility for a common eye?
25 mm
25 m
25 cm
1 m
Ans.- C


Q5)-What is rust on the iron known as ?
Ferrous oxide
Ferric oxide
Sulphur dioxide
Sodium chloride
Ans.- A


Q6)-Which of the following is used in photography?
Sodium bromide
Potassium chloride
Sodium sulphate
Silver bromide
Ans.- D


Q7)-What causes the red colour of tomato ?
Keratin
Myosin
Lycopene
Carotene
Ans.- C


Q8)-Which of the following is the product of digestion of proteins?
Carbon dioxide
Glucose
Lactic acids
Amino acids
Ans.- D


Q9)-How many bones are there in the human body ?
187
206
286
306
Ans.- D


Q10)-Blood is :
Acidic
Alkaline
Neutral
Like a buffer
Ans.- B


No comments:

Post a Comment