Saturday, June 24, 2017

GK Quiz - Geography

Q1)-The port commanding the largest hinterland in India is
Mumbai
Kandla
Kolkata
Chennai
Ans.- C


Q2)-Which one of the following towns is not situated along the Grand Trunk Road?
Allahabad
Lucknow
Agra
Kanpur
Ans.- B


Q3)-The EEZ of India is
12 miles
320 km
140 km
None
Ans.- B


Q4)-Khaddar soils are found
in piedmont plains
in flood plains
over low plateaux
over steep slopes
Ans.- B


Q5)-Which of the following is not a part of the great plains?
Indo-Gangetic Divide
Ganga Delta
Assam Valley
Kerala Coastal Plain
Ans.- D


Q6)-In our country, the Tropic of Cancer passes through the
Central part
Northern part
Southern part
Western part
Ans.- A


Q7)-What is the standard time of India with reference to Greenwich Mean Time?
5:30 hours slow
11 hours fast
5:30 hours fast
11 hours slow
Ans.- C


Q8)-Sivasamudram waterfalls is on the river
Krishna
Godavari
Mahanadi
Cauvery
Ans.- D


Q9)-Palk Strait separates India from
Pakistan
China
Andaman Island
Sri Lanka
Ans.- D


Q10)-One of the states not bisected by the Tropic of Cancer is
Orissa
Gujarat
West Bengal
Rajasthan
Ans.- A


No comments:

Post a Comment