Tuesday, February 28, 2017

GK Quiz

Q1)-The slogan of ICANN is
Internet for all
One World. One Internet
The one world
We connect
Ans.- B

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers is a nonprofit organization that is responsible for coordinating the maintenance and procedures of several databases related to the namespaces of the Internet ensuring the network's stable and secure operation.  


Q2)-The headquartered of Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is located in
Washington D.C.
New York
Chicago
Los Angeles
Ans.- D

ICANN was created on September 18, 1998, and incorporated on September 30, 1998, in the U.S. state of California. 
It is headquartered in the Playa Vista neighborhood of Los Angeles.  


Q3)-Recently Elections of assembly polls held ( or currently going on ) in how many states ?
6
7
5
4
Ans.- C

Five states, including the country’s most populous and political crucial Uttar Pradesh, Punjab, Manipur, Goa and Uttarakhand have recently faced the poll test.

The results of these elections will announced on 11th March 2017.  


Q4)-The largest Particle Accelerator machine in the world is
Bertha
Bagger 288
Cyclotron
Hadron Collider
Ans.- D

The Large Hadron Collider (LHC) is the world's largest and most powerful particle accelerator. It first started up on 10 September 2008, and remains the latest addition to CERN's accelerator complex. The collider is contained in a circular tunnel, with a circumference of 27 kilometres (17 mi), at a depth ranging from 50 to 175 metres (164 to 574 ft) underground.
.



Q5)-Swachh Bharat survey launched in how many cities ?
600
500
575
550
Ans.- B


Q6)-Prime Minister Narendra Modi recently ( in last few months) announed Rs _____ assistance for pregnant women ?
8000
7000
6000
5000
Ans.- C


Q7)-Antonio Guterres who is appointed as ninth Secretary General of United Nations was Prime Minister of which country ?
Spain
Portugal
Austria
Germany
Ans.- B


Q8)-Which state will host the 2022 National Games ?
Meghalaya
Bihar
Odisha
Gujarat
Ans.- A


Q9)-Which cricket team has won the 2016-17 Ranji Trophy tournament?
Chhattisgarh
Gujarat
Mumbai
Tamil Naidu
Ans.- B


Q10)-‘SEZ India’ mobile app has been launched by which union ministry for special economic zones?
Ministry of Labour and Employment
Ministry of Finanace
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Corporate Affairs
Ans.- C


Computer Quiz

Q1)-What is full form of PHP ?
Processor Hypertext Program
Hypertext Preprocessor
Pre Hypertext Processor
Pre Processor Hypertext
Ans.- B


Q2)-What is extension of Microsoft Word Document ?
.dcc
.doc
.xls
.ppt
Ans.- B


Q3)-What do we call a storage device where the access time is effectively independent of the location of the data?
Direct Access Storage Device
Secondary Storage Device
Primary Storage Device
Gateway Device
Ans.- A


Q4)-What is the use of Digitizer as an input device?
To Convert graphic and pictorial data into binary inputs
To Convert graphic and pictorial data into analog inputs
Debugging
None of above
Ans.- A


Q5)-What is full form of PDF ?
Printed Document Format
Public Document Format
Portable Document Format
Published Document Format
Ans.- C


Q6)-What is extension of plain text file ?
.text
.tt
.txt
.tx
Ans.- C


Q7)-What is extension of Bit Torrent File ?
.bit
.torrent
.bitorrent
.bittorrent
Ans.- B


Q8)-Range of colors depends on ?
Number of bits code lines with each pixel
Number of bits associated with each pixel
Number of instructions associated with each pixel
Number of code associated with each pixel
Ans.- B


Q9)-Which among following are used for printing big charts, drawings, maps and 3 dimensional illustrations specially for architectural and designing purposes ?
Mouse
Printers
Plotters
Speakers
Ans.- C


Q10)-What is full form of HTTP ?
High Text Transfer Protocol
Hyper Text Transfer Procedure
Hyper Text Transfer Protocol
Hyper Typo Transfer Protocol
Ans.- C


Reasoning Quiz

Q1)-Find the statement that must be true according to the given information. 

Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him

Vincent and Thomas live in the same neighborhood.
It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.
It is dark outside when Vincent begins his deliveries.
Thomas would like to have his own paper route.
Ans.- A


Q2)-FInd out what will come in place of ? 

SCD, TEF, UGH, ?, WKL
CMN
UJI
VIJ
IJT
Ans.- C


Q3)-Find the statement that must be true according to the given information.


Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.
Erin's parents like birds better than they like dogs.
Erin does not like birds.
Erin and her parents live in an apartment.
Erin and her parents would like to move.
Ans.- C


Q4)-Fill in the blank to complete the series 

ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

OLPA
KLMA
LLMA
KLLA
Ans.- D


Q5)-Look at this series: 

7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?
7
10
12
13
Ans.- B


Q6)-Marathon is to race as hibernation is to
winter
bear
dream
sleep
Ans.- D


Q7)-Look at this series: 

53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
12
14
27
53
Ans.- B


Q8)-Cup is to coffee as bowl is to
dish
soup
spoon
food
Ans.- B


Q9)-Deepak said to Nitin, "That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father's wife." How is the boy playing football related to Deepak?
Son
Brother
Cousin
Brother-in-law
Ans.- B


Q10)-A's son B is married with C whose sister D is married to E the brother of B. How D is related to A?
Sister
Sister-in-law
Daughter's-in-law
Cousin
Ans.- C


Quant Quiz

Q1)-There are 6 working days in a regular week and for each day, the working hours are 10. A man earns Rs. 2.10 per hour for regular work and Rs. 4.20 per hour for overtime. If he earns Rs.525 in 4 weeks, how many hours did he work?
245
285
275
255
Ans.- A


Q2)-There is 80% increase in an amount in 8 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 14,000 after 3 years at the same rate?
Rs.3794
Rs.3714
Rs.4612
Rs.4634
Ans.- D


Q3)-A sum fetched a total simple interest of Rs. 929.20 at the rate of 8 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?
Rs. 2323
Rs. 1223
Rs. 2353
Rs. 2563
Ans.- A


Q4)-Murali purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. Find out his profit percentage.
3.5
5.6
4.1
3.4
Ans.- B


Q5)-The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum is:
Rs.600
Rs.645
Rs.625
Rs.525
Ans.- C


Q6)-Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions P,Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 3 minutes?
6/11
5/11
7/11
8/11
Ans.- A


Q7)-On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. What is the cost price of a ball?
Rs. 43
Rs. 34
Rs. 60
Rs. 55
Ans.- C


Q8)-What is the banker's discount if the true discount on a bill of Rs.540 is Rs.90 ?
Rs. 120
Rs. 108
Rs. 106
Rs. 102
Ans.- B


Q9)-Father is aged three times more than his son Sunil. After 8 years, he would be two and a half times of Sunil's age. After further 8 years, how many times would he be of Sunil's age?
4 times
5 times
2 times
3 times
Ans.- C


Q10)-The banker's gain on a sum due 6 years hence at 12% per annum is Rs. 540. What is the banker's discount?
1240
1120
1290
1190
Ans.- C


Computer Quiz

Q1)-What is full form of CD ?
Carried Disk
Compact Disk
Carried Data
Compact Data
Ans.- B


Q2)-Redhat Liux is
An operating system
A firewall software
An antivirus
A inventory management software
Ans.- A


Q3)-Compiler is related to
DOS
Programming Language
Database
Internet
Ans.- B


Q4)-What is full form of VLSI ?
Very Low Scale Immunity
Very Low Scale Integrated
Very Large Scale Integrated
Very Large Scale Immunity
Ans.- C


Q5)-Which is not a network topology ?
Bus
Ring
Car
Star
Ans.- C


Q6)-What is full form of ISO ?
International Systems Organization
International Standard Ora
Indian Standard Organization
International Standard Organization
Ans.- D


Q7)-What is process of carrying out commands known as ?
Fetching
Storing
Executing
Decoding
Ans.- C


Q8)-Which among following is responsible for "Traffic Directing" ?
Switch
Hub
Router
Bridge
Ans.- C


Q9)-SQL is related with
Database
Photoshop
LAN
WAN
Ans.- A


Q10)-What is full form of ASP ?
Active Service Process
Active Service Pages
Active Server Pages
None of above
Ans.- C


English Quiz

Q1)-In each of the following find which part has an error
I visited (A) / Raj's and Rashmi's house (B) / but found the couple absent. (C) / No Error (D)

A
B
C
D
Ans.- B


Q2)-These building's decoration (A) / is not as much impressive (B) / as it ought to be (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- A


Q3)-He told her that (A) / he had ever seen her (B) / with his mind's eye. (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q4)-He suggested to me (A) / that I should go to nursery (B) / to bring some beautiful summer's flowers (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q5)-The life of the rich (A) / is not in many ways as (B) / peaceful as that of the poor's (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q6)-The teacher told us (A) / that one ought to work hard (B) / in order to attain one goal. (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- D


Q7)-A ton's weight (A) / is too heavy for anyone (B) / to carry on his head (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- D


Q8)-Unfortunately for me (A) / the root cause of my frustration (B) / lies in the government dubious policy (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q9)-He did not know even the name (A) / of the scientist who discovered (B) / the laws of the earth gravitational force (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- C


Q10)-I have read (A) / many plays of shaw's (B) / who is called the Shakespare of our age. (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Ans.- B


Reasoning Quiz

Q1)-When Karan saw Manish , he recalled , " He is the son of the father of my daughter . " Who is Manish ?
Brother-in-law
Brother
Uncle
Cousin
Ans.- A


Q2)-Pointing to a gentleman , Rahul said , " His only brother is the father of my daughter's father. " How is the gentleman related to Rahul ?
Grandfather
Father
Brother-in-law
Uncle
Ans.- D


Q3)-Pointing to a photograph, a woman says, "This man's son's sister is my mother-in-law." How is the woman's husband related to the man in the photograph ?
Grandson
Son
Son in law
Cousin
Ans.- A


Q4)-If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?
Brother
Sister
Nephew
Cannot be determined
Ans.- D


Q5)-Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?
Brother
Nephew
Uncle
Son-in-law
Ans.- A


Q6)-B is the brother of A and E is the brother of D. If D is the father of B then how E and A are related ?
E is father of A
E is nephew of A
A is niece of E
Cannot be determined
Ans.- D


Q7)-A boy introduced a girl as the daughter of the only daughter of the father of her uncle. The girl is boy`s
Aunt
Daughter
Sister
Daughter-in-law
Ans.- C


Q8)-If A + B means A is the sister of B, A - B means A is the brother of B, A × B means A is the daughter of B, which of the following shows the relation that E is the maternal uncle of D?
D + F × C
D - F × E
D × F + E
None of these
Ans.- C


Q9)-If A + B means A is the brother of B, A x B means A is the wife of B and A % B means A is the daughter of B then which of the following means S is the uncle of P?
P % Q x R + S
P x Q+ R % S
P % Q + R x S
P + Q % R x S
Ans.- C


Q10)-pointing towards a person in the photograph, Anu said, "He is the only son of the father of my sister's brother". How is that person related to Anu?
Father
Uncle
Cousin
None of these
Ans.- D



Quant Quiz

Q1)-The average of 5 numbers is 65. The average of the first two numbers is 81 and the average of the last two numbers is 38. What is the third number?
63
87
99
Cannot be determined
Ans.- B


Q2)-The average weight of kids in a home is 16 kg and adults is 35 kg. Find the average weight of all the person in home.
25.5 kg
25 kg
cannot be determined
none of these
Ans.- C


Q3)-The average of four consecutive odd integers is 24 less than the sum of these integers. Then which will be the largest of them?
27
22
24
20
Ans.- A


Q4)-The average age of five members is 27. If one of them is excluded the average decreases by 2. The age of excluded person is:
40
38
35
42
Ans.- C


Q5)-The distance between two stations A and B is 778 km. A train covers the journey from A to B at 84 km per hour and returns back to A with a uniform speed of 56 km per hour. Find the average speed of train during the whole journey.
60.3 km/h
35 km/h
67.2 km/h
None of these
Ans.- C


Q6)-In an exam, the average was found to be 50 marks. After deducting computational errors the marks of the 100 candidates had to be changed from 90 to 60 each and average came down to 45 marks. Total No of candidates who took the exam were.
150
300
600
750
Ans.- C


Q7)-The average age of the family of five members is 24. If the present age of youngest member is 8 years, then what was the average age of the family at the time of the birth of the youngest member?
20 years
16 years
12 years
18 years
Ans.- B


Q8)-The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?
76 kg
78 kg
85 kg
None of these
Ans.- C


Q9)-The average age of a class of 32 students is 16 yrs. if the teacher's age is also included, the average increases by one year. Find the age of the teacher
49
48
52
50
Ans.- A


Q10)-A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?
Rs 3991
Rs 4991
Rs 5991
Rs 6991
Ans.- B


English Quiz

Q1)-In questions ( 1 to 5 ) :Read the following sentences to find out which sentence has an error.
It is not easy to vanquish one's rival.
This is the same book that I wanted.
Rice is the stapled diet in most of the Asian countries.
The star turnout is going to overwhelm you.
Ans.- C


Q2)-
The criminal was fortunately put behind the bars.
His plan was rather nebulous.
It was she, he knew.
He was once a professor here.
Ans.- A


Q3)-
This house has a kitchen and two bedrooms.
He not only found a shelter but also a warm welcome.
Neither of these chairs is good.
There are trees on either side of the road.
Ans.- B


Q4)-
Have you found your watch ?
Effectual measures need to be taken.
Leave aside money, I don't even have some food to give you.
The curd tasted sour.
Ans.- C


Q5)-
The post was delivered as quick as possible.
The child was advised to take bed rest.
Who has been lying in my bed?
She got through the class with the minimum marks.
Ans.- A


Q6)-In questions ( 6 to 10 ) : Fill in the blanks with appropriate words from the given alternatives
Those who _________ the norms of society are criticised.

involve
change
disagree
transgress
Ans.- D


Q7)-The group was found to be___________ in subversive activities.
involved
engaged
uncharitable
rebellious
Ans.- A


Q8)-The prisoner of war was_______________ to torture.
opposed
supposed
subjected
expose
Ans.- C


Q9)-The Principal wanted me to improve the____________ of my term paper.
coherence
quality
rationality
reasoning
Ans.- B


Q10)-The recent___________ demands____________ and trial under POTA.
resolution, extradition
incident, attention
result, culprit
meeting, focus
Ans.- A


Monday, February 27, 2017

Computer Quiz

Q1. _________ signaling method handles a relatively wide range of frequency?
a. Broadband 
b. DLF
c. Dial-up
d. both 1 and 3
e. None of these
Q2. Block on buffer caches are used ……?
a. to handle interrupts
b. to increase capacity of main memory
c. to improve disk performance
d. to speed up main memory read operation
e. None of these
Q3. The term ____________ designate equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
a. Digital device
b. system add
c. Disk Pack
d. Peripheral device
e. None of these
Q4. ________ technology is used in high-quality flat-panel displays, such as laptop screens and thin computer monitors.
a. Active-Matrix
b. ACL
c. Access Point
d. Abend
e. None of these
Q5. A device designed to read information encoded onto a small plastic card is.
a. Light pen
b. Punch card
c. Magnetic tape
d. Bar Code decoder
e. Badge Reader
Q6. __________ is a list of user permissions for a file, folder, or other object.
a. LAN
b. web
c. hypertext
d. ACL
e. None of these
Q7. The property that when classes are arranged in a hierarchy, each class assumes the attributes and methods of its ancestors is …..?
a. generalization
b. inheritance
c. encapsulation
d. information hiding
e. None of these
Q8. ________ perform basic logical functions and are the fundamental building blocks of digital integrated circuits?
a. user interface
b. database
c. logic gates 
d. controllers 
e. model base
Q9. Which of the following has the features of “write once, run anywhere”(WORA)?
a. C
b. PHP
c. C++
d. Java
e. None of these
Q10. An E-R diagram is a graphic method of presenting 
a. primary keys and their relationships
b. primary keys and their relationships to instances
c. entity classes and their relationships
d. entity classes and their relationships to primary keys 
e. None of these

Answers:
  1. a
  2. c
  3. d
  4. a
  5. e
  6. d
  7. b
  8. c
  9. d
  10. c

Reasoning Quiz

Directions (Q1-Q5): Answer the questions on the basis of the following information:
Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between and adjacent persons. In row 1, Akshay, Deepali, Nidhi and Kartik are seated and all of them are facing south. In row 2, Mudita, Rajeev, Sainyam and Tanu are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given sitting arrangement each member seated in a row faces another member of other row. Each one of them are going abroad on a different airline, viz. Air India, Oman Air, Qatar Airways, Singapore Airlines, Air France, Jet Airways, Emirates Airways and Quantas Airways but not necessarily in the same order.
Deepali sits second to the right of the person travelling by Qantas Airways. Sainyam faces the immediate neighbor of the person travelling by Qantas Airways. Only one person sits between Sainyam and the Singapore Airlines passenger. Two people sit between Tanu and the Emirates Airways passenger. Kartik faces the immediate neighbor of Singapore Airlines passenger. Only one person sits between Qatar Airways passenger and Nidhi. Qatar Airways passenger does not sit at any of the extreme ends. Immediate neighbor of Kartik faces the Oman Air Passenger, Mudita faces Air India passenger, Rajeev is not travelling by Jet Airways.
Q1. Who amongst the following sit at the extreme ends of the rows?
a. Deepali and Singapore Airline Passenger
b. Nidhi and Qantas Airways passenger 
c. Qantas Airways passenger and Sainyam
d. Sainyam and Air India Passeger
e. Akshay and Sainyam
Q2. Who amongst the following is travelling by Jet Airways?
a. Akshay 
b. Deepali
c. Nidhi
d. Mudita
e. Sainyam
Q3. Who is/are seated between the Emirates Airways passenger and the Oman Air Passenger ?
a. Singapore Airlines passenger only 
b. Sainyam and Air France passenger
c. Rajeev and Mudita 
d. Air France passenger and Jet Airways Passenger
e. No one
Q4. Who amongst the following faces the Air France Passenger?
a. Akshay
b. Person travelling by Oman Air
c. Rajeev
d. Person travelling by Qatar Airways
e. Person travelling by Qantas Airways
Q5. Which of the following is correct regarding Sainyam?
a. Kartik Faces Sainyam 
b. The Singapore Airlines passenger is an immediate neighbor of Sainyam 
c. Sainyam faces the person who is second to the left of the Jet Airways passenger
d. Sainyam is travelling by Oman Air
e. Sainyam sits at one of the extreme ends of the line
Q6 – 10: Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: sky forward 17 over 95 23 come 40
Step I: come sky forward 17 over 95 23 40
Step II: come 95 sky forward 17 over 23 40
Step III: come 95 forward sky 17 over 23 40
Step IV: come 95 forward 40 sky 17 over 23
Step V: come 95 forward 40 over sky 17 23
Step VI: come 95 forward 40 over 23 sky 17
Step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, answer the following questions.
6. Input: machine hire for 19 against 85 21 46
Which of the following will be Step II ?
a. against 85 hire machine for 19 21 46
b. against 85 machine 19 hire for 21 46
c. against 85 machine hire for 19 21 46
d. against 85 hire 21 machine for 19 46
e. None of these
7. Input: box at 20 53 62 gift now 32
Which of the following is Step IV ?
a. at 62 box 53 gift 32 20 now 
b. at 62 box 53 gift 32 now 20
c. at 62 box 53 gift 20 now 32
d. at 62 box 53 now 32 gift 20
e. None of these
8. Input: on at 33 27 42 sky mat 51
Which of the following steps will be the last ?
a. VI
b. VII
c. V
d. VIII
e. None of these
9. Step III of an input is: bring 63 desk 11 29 together fight 30
Which of the following steps will be the last but one ?
a. VI
b. VII
c. VIII
d. V
e. None of these
10. Step II of an input is: earn 72 31 46 higher goal 20 more
Which of the following is definitely the input ?
a. 46 72 31 earn higher goal 20 more
b. 20 31 72 46 higher goal earn more
c. higher 20 31 72 46 goal earn more
d. Cannot be determined 
e. None of these





Answers:
Q1. a
Q2. c
Q3. e
Q4. e
Q5. d


Q6 – Q10:From the last step it can be concluded that words and numbers are arranged alphabetically whereas numbers are arranged in descending order. When the arrangement of all elements gets completed in a particular step that step is called last step.
Q6. c
Q7. c
Q8. c
Q9. a
Q10. d