Q1)-20% loss on cost is what percent loss on selling price?
10 %
20 %
25 %
30 %
Ans.- C
Q2)-A pair of articles was bought for Rs. 37.40 at a discount of 15%. What must be the marked price of each of the articles ?
Rs 15
Rs 20
Rs 22
Rs 25
Ans.- C
Q3)-A bathing soap marked at Rs.80 is sold for Rs.68.Find the rate of discount.
12 %
13 %
14 %
15 %
Ans.- D
Q4)-A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
No profit, no loss
5%
8%
10%
Ans.- B
Q5)-The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, find out the value of x
13
14
15
16
Ans.- D
Q6)-A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 8% is
18%
20%
22%
24%
Ans.- B
Q7)-Rahul bougt an iPod three-fourth of its marked price and sells it for 20% more than its marked price. What will be the profit percent?
50%
40%
60%
70%
Ans.- C
Q8)-Due to reduction of 25% in price of oranges a customer can purchase 4 oranges more for Rs. 16. what is original price of an orange?
Rs 1
Rs 1.33
Rs 1.5
Rs 1.6
Ans.- B
Q9)-A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price, the percentage of profit will be.
130%
140%
150%
160%
Ans.- B
Q10)-Bananas are bought at the rate of 6 for Rs. 5 and sold at the rate of 5 for Rs. 6. Profit per cent is:
Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.
There once lived a shrewd shopkeeper named Makarand. He had a friend, Mihir, who had saved a lot of money. Now, Mihir was keen to go on a pilgrimage, but did not know whom to trust with his precious savings. So he came to Makarand’s shop and said, “Friend, please look after my life’s savings till I return.” Makrand pretended to think seriously and said,”No moneyspoilsrelationships. What if something happens to it when you are not here? You will no longer be my friend.” As Mihir stood there thinking about this, an old woman entered the shop and bought some things. One of the shopboys gave her less change than he should have. Makarand saw this and pretended to scold the boy, ordering him to return the remaining money to the woman. Mihir, unaware this was an act to make him believe in Makrand’s honesty, said,”I have decided. I will leave the money only with you.” Makarand smiled. “Let’s take the bag of coins and bury it in a place that only you and I know of. So, even if something happens to me when you are gone, you will know where your money is. “Mihir thought this was a good idea and the two went and hid the bag in a secreat place. Mihir left the next day on his pilgrimage, happy his savings were in safe hands. Six months later, he returned, dumped his luggage at home and went to recover his money. Although he searched high and low, there was no signof the bag. In panic, he ran to Makarand, who was busy at his shop. When Mihir asked him about the bag, Makarand pretended to be surprised. “But I haven’t been that way in all these months. Why don’t you search for it again?” he said, putting on his most innocent look. Mihir had no choice and sadly, he made his way home. On the way, he met the old woman he had seen in Makarand’s shop. At the sight of his sad face, she asked him what the matterwas. Mihir told her the whole story. Then she smiled and whispered a plan to him. The next day, the the woman came to Makarand’s shop, carrying a big box. “I heard you are a good and honest man. My son went on pilgrimage many months ago and has still not returned. I am worried and have decided to go look for him. Will you look after my box of two hundred gold coins while I am away?” Makarand could not believe his luck. He was about to become rich at the expense of the old woman. He was about to launch into his idea about hiding the box, when an angry Mihir entered the shop. “Where is ……” But before he could complete his sentence, Makarand, afraid of being accused in front of the old woman, said quickly.” I forgot. I had seen some pigs digging around there and had removed your bag to keep it safe.” And he handed Mihir the bag he had stolen many months ago. Now the old woman pretended she was seeing Mihir for the first time. “Son, did you also go on a pilgrimage? Tell me, did you meet my son anywhere?” Mihir, clutching his precious bag, replied, “Yes, Aunty. I met him on his way home. He should be here in a week.” Hearing this the old woman took her box away from Makrand. “Thank you, you have saved me an unnecessarytrip. Now I will use the money to prepare for my son’s welcome!” And the two departed, leaving Makrand staring open mouthed.
Q1)-Why did Makarand scold his shop assistant for not refunding the correct balance?
It was a pretense to trick the customer into buying something more f
To convince Mihir to leave his money behind with him for safekeeping
Makarand himself was very honest and demanded the same from his employees
To ensure that the assistant would never steal again
Ans.- B
Q2)-Why did Mihir approach Makarand to keep his savings while he went on pilgrimage?
Makarand was a clever businessman and would increase the savings
Makarand was the only one he knew who was not going on the pilgrimage
Makarand knew of a very safe place to hide the money
Mihir felt that he could trust Makarand.
Ans.- D
Q3)-Why did Makarand remove Mihir’s money from its original hiding place?
He was afraid that someone would discover it and steal it.
He was worried that he would forget where it was hidden
Since Mihir had not returned within six months he had claimed the money
None of these
Ans.- D
Q4)-What upset Mihir when he returned home from the pilgrimage?
He could not remember where he had buried his savings
Makarand had failed to regularly check up on Mihir’s savings
He had lost his entire life savings
Makarand’s refusal to help him search for his savings
Ans.- C
Q5)-What did Makarand plan to do with the old woman’s money?
Use it to repay what he had borrowed from Mihir
keep it safe till her son returned
Hide it where the animals would not be able to dig it up
Keep the money for himself
Ans.- D
Q6)-Why did the old woman help Mihir recover his money?
She had a similar experience with Makarand and wanted to teach him a lesson
Mihir had become friends with her son during the pilgrimage
She felt sorry for Mihir who had always been kind to her
Not clearly mentioned in the passage
Ans.- D
In the following questions ( 7 to 8 ) Find which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage. Q7)- Matter
Problem
Relevance
Material
Object
Ans.- A
Q8)-Expense
Profit
amount
Cost
rate
Ans.- C
In following questions (9 to 10 ) Find Which of the following is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage. Q9)- Spoils
Read the given information and answer question 1 to 5
In a school, there were five teachers. A and B were teaching Hindi and English. C and D were teaching English and Geography. D and A were teaching Mathematics and Hindi E and B were teaching History and French.
Q1)-Who among the teachers was teaching maximum number of subjects ?
A
B
C
D
Ans.- B
Q2)-Which of the following pairs was teaching both Geography and Hindi ?
A and B
B and C
A
B
Ans.- D
Q3)-More than two teachers were teaching which subject ?
History
Hindi
French
Geography
Ans.- B
Q4)-D, B and A were teaching which of the following subjects ?
English only
Hindi and English
Hindi only
English and Geography
Ans.- C
Q5)-Who among the teachers was teaching less than two subjects ?
A
D
Data inadequate
There is no such teachers
Ans.- D Read the following information carefully and answer the questions given from 6 to 10 Madan and Rohit are in the same team of hockey. Parth defeated Rohit in badminton but lost to Sachin in tennis. Nitin teams with Sagar in football and with Sachin in hockey. Rohit defeated Sachin in chess.
Those who play cricket do not play badminton, volleyball or tennis. Madan and Parth are in opposite teams of basketball. Nitin represents his state in cricket while Sagar does so at the district level. Boys who play chess do not play football, basketball or volleyball. Madan and Parth are together in the volleyball team. Boys who play football also play hockey.
Q6)-Name the boys who do not play football ?
Sachin, Nitin
Rohit, Sagar
Rohit, Sachin
Rohit, Nitin
Ans.- C
Q7)-Who plays both hockey and tennis?
Sachin
Rohit
Nitin
Parth
Ans.- A
Q8)-Which is the most popular game with this group?
Q1)-A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl's ,
Brother
Son
Uncle
Son-in-law
Ans.- A
Q2)-Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man ?
Mother
Daughter
Sister
Grand Mother
Ans.- A
Q3)-A is the son of B. C, B's sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is E related to F ?
Sister
Mother
Cousin
Niece
Ans.- D
Q4)-If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
Q - N + M x P
P + S x N - Q
P - M + N x Q
Q - S % P
Ans.- C
Q5)-Introducing Ramesh, Neelam said, “His brother’s father is the only son of my grand father”. How Neelam is related to Ramesh?
Sister
Daughter
Mother
Niece
Ans.- A
Q6)-A is the son of B. C, B`s sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is A related to F ?
Nephew
Son
Son-in-law
Brother
Ans.- A
Q7)-Pointing to a man. On the stage ,Rita said ,"He is the brother of daughter of the wife of my husband". How is the man of stage related to Rita?
Son
Husband
Cousin
Nephew
Ans.- A
Q8)-In a family of six persons L, M, N, O, P and Q, there are two married couples. O is grandmother of L and mother of M. N is wife of M and mother of Q. Q is the grand daughter of P. How was O related to Q?
Grand Mother
Mother
Aunt
Sister
Ans.- A
Q9)-Daya has a brother, Anil. Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra’s father. In terms of relationship, what is Anil of Bimal?
Son
Grandson
Grandfather
Brother
Ans.- B
Q10)-Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?
Q1)-Walking ¾ of his speed, a person is 10 min late to his office. Find his usual time to cover the distance?
25 mintues
30 minutes
35 minutes
40 minutes
Ans.- B
Q2)-Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
10
15
20
30
Ans.- A
Q3)-The speed of the boat in still water is 8 km/h. If it travels 12 km/h against the stream and 20 km/h along with the stream in the same time , what is the speed of the stream ?
10 km/h
2 km/h
4 km/h
7 km/h
Ans.- B
Q4)-In a 100 m race A runs at a speed of 1.66 m/s. If A gives a start of 4m to B and still beats him by 12 seconds. What is the speed of B ?
1 m/s
1.25 m/s
1.33 m/s
1.5 m/s
Ans.- C
Q5)-Ram walks at a speed of 12 km/h. Today the day was very hot so walked at ⅚ of his average speed. He arrived his school 10 minutes late. Find the usual time he takes to cover distance between his school and home ?
40 mins
50 mins
45 mins
60 mins
Ans.- C
Q6)-An aeroplane covers a certain distance of 420 Kmph in 6 hours. to cover the same distance in 4 2/3 hours, it Must travel at a speed of
580 Kmph
550 Kmph
540 Kmph
530 Kmph
Ans.- C
Q7)-A boy goes to school at a speed of 3 kmph and returns to the village at a speed of 2 kmph. If he takes 5 hrs in all, what is the distance between the village and the school?
3 km
4 km
5 km
6 km
Ans.- D
Q8)-Avinash covers a distance of 8km in 50 minutes. If he covers 3km distance in 2/5th of time then, What speed should he maintain to cover the remaining distance in the remaining time?
13 Kmph
14 Kmph
15 Kmph
11 Kmph
Ans.- C
Q9)-A train crosses a bridge of length 290 meters in 27 seconds. Find the length of the train if it runs at 90 km/h speed.
385 m
270 m
245 m
675 m
Ans.- A
Q10)-In a kilometer race, A beats B by 100 meters. B beats C by 100 meters. By how much meters does A beat C in the same race ?
Q1)-Find the statement that must be true according to the given information. Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him
Vincent and Thomas live in the same neighborhood.
It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.
It is dark outside when Vincent begins his deliveries.
Thomas would like to have his own paper route.
Ans.- A
Q2)-FInd out what will come in place of ? SCD, TEF, UGH, ?, WKL
CMN
UJI
VIJ
IJT
Ans.- C
Q3)-Find the statement that must be true according to the given information. Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.
Erin's parents like birds better than they like dogs.
Erin does not like birds.
Erin and her parents live in an apartment.
Erin and her parents would like to move.
Ans.- C
Q4)-Fill in the blank to complete the series ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA
OLPA
KLMA
LLMA
KLLA
Ans.- D
Q5)-Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?
7
10
12
13
Ans.- B
Q6)-Marathon is to race as hibernation is to
winter
bear
dream
sleep
Ans.-D
Q7)-Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
12
14
27
53
Ans.- B
Q8)-Cup is to coffee as bowl is to
dish
soup
spoon
food
Ans.- B
Q9)-Deepak said to Nitin, "That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father's wife." How is the boy playing football related to Deepak?
Son
Brother
Cousin
Brother-in-law
Ans.- B
Q10)-A's son B is married with C whose sister D is married to E the brother of B. How D is related to A?
Q2)-What is extension of Microsoft Word Document ?
.dcc
.doc
.xls
.ppt
Ans.- B
Q3)-What do we call a storage device where the access time is effectively independent of the location of the data?
Direct Access Storage Device
Secondary Storage Device
Primary Storage Device
Gateway Device
Ans.- A
Q4)-What is the use of Digitizer as an input device?
To Convert graphic and pictorial data into binary inputs
To Convert graphic and pictorial data into analog inputs
Debugging
None of above
Ans.- A
Q5)-What is full form of PDF ?
Printed Document Format
Public Document Format
Portable Document Format
Published Document Format
Ans.- C
Q6)-What is extension of plain text file ?
.text
.tt
.txt
.tx
Ans.- C
Q7)-What is extension of Bit Torrent File ?
.bit
.torrent
.bitorrent
.bittorrent
Ans.- B
Q8)-Range of colors depends on ?
Number of bits code lines with each pixel
Number of bits associated with each pixel
Number of instructions associated with each pixel
Number of code associated with each pixel
Ans.- B
Q9)-Which among following are used for printing big charts, drawings, maps and 3 dimensional illustrations specially for architectural and designing purposes ?
Q1)-In each of the following find which part of the sentence has an error The students should (A) / do their lessons regular(B)/ from beginning (C)/of the term.(D)
A
B
C
D
Ans.- B
Q2)-Rani said (A) / that her father (B) / had allowed her to sleep over (C) / at my house today night (D)
A
B
C
D
Ans.- D
Q3)-All the doctors were (A) / puzzled on the (B) / strange symptoms (C) / reported by the patient (D)
A
B
C
D
Ans.- B
Q4)-The students should (A) / do their lessons regular (B)/ from beginning (C) /of the term.(D)
A
B
C
D
Ans.- B
Q5)-I often gave (A) / him money and (B)/ I gave (C) /him few yesterday.(D)
A
B
C
D
Ans.- D
Q6)-Now a days (A) / the accident of diabetes (B)/ is on the rise (C) / among urban people.(D)
A
B
C
D
Ans.- B
Q7)-The accuracy (A) / of a survey (B) / depend on the (C) / quality of samples. (D)
A
B
C
D
Ans.- C
Q8)-Two first (A) /chapters of this (B) / book are (C) /very interesting.(D)
A
B
C
D
Ans.- A
Q9)-Our freedom fighters (A) / forced the English (B) / to leave (C) / No error (D)
A
B
C
D
Ans.- D
Q10)-My all hopes(A) /were dashed to the ground (B)/ when I came to know (C) /that my son had fallen in bad company.(D)