JKPO
JIRQ
CBYZ
JMRS
Q2)-Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
Q2)-Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
Rose
Jasmine
Marigold
Lotus
Q3)-Which of the following will complete the series? C, e, G, i, K....
Ans.- D
Sol. Lotus is grown in water (Mud).
Sol. Lotus is grown in water (Mud).
Q3)-Which of the following will complete the series? C, e, G, i, K....
o, K
k, M
m, O
m, L
Q4)-Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
Ans.- C
Sol. There is a gap of one letter between two consecutive letters. Besides, this the letters are capital and lower respectively.
Sol. There is a gap of one letter between two consecutive letters. Besides, this the letters are capital and lower respectively.
Q4)-Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
65
25
95
35
Q5)-The letters in the word DANGEROUS are changed in such a way that the consonants are replaced by the previous letter in the English alphabet and the vowels are replaced by the next letter in the English alphabet. Which of the following will be the fifth letter from the left end of the new set of letters?
Ans.- B
All the numbers are multiples of 5. But 25 is a perfect square.
All the numbers are multiples of 5. But 25 is a perfect square.
Q5)-The letters in the word DANGEROUS are changed in such a way that the consonants are replaced by the previous letter in the English alphabet and the vowels are replaced by the next letter in the English alphabet. Which of the following will be the fifth letter from the left end of the new set of letters?
B
M
F
L
Q6)-How many such pairs of letters are there in the word 'CHILDREN' each of which has as many letters between them in the word as there are between them in the English alphabet?
Ans.- C

Q6)-How many such pairs of letters are there in the word 'CHILDREN' each of which has as many letters between them in the word as there are between them in the English alphabet?
4
5
3
1
Q7)-Secretly is to openly as silently is to__
Ans.- C

Q7)-Secretly is to openly as silently is to__
scarcely
impolitely
noisily
quietly
Q8)-Which of the following pairs of words have the same relationship as FAN : HEAT?
Ans.- C
Secretly is the opposite of openly, and silently is the opposite of noisily. Choices a and b are clearly not the opposites of silently. (Choice c) means the same thing as silently.
Secretly is the opposite of openly, and silently is the opposite of noisily. Choices a and b are clearly not the opposites of silently. (Choice c) means the same thing as silently.
Q8)-Which of the following pairs of words have the same relationship as FAN : HEAT?
Water : Drink
Light : Day
Teach : Student
Food : Hunger
Q9)-If '+' means '–', '–' means '×', '×' means '÷' and '÷' means '+' then what is the value 9 – 7 + 85 × 17 ÷ 15 = ?
Ans.- D
Sol. First is the remedy of second.
Sol. First is the remedy of second.
Q9)-If '+' means '–', '–' means '×', '×' means '÷' and '÷' means '+' then what is the value 9 – 7 + 85 × 17 ÷ 15 = ?
63
73
99
58
Q10)-If a 'truck' is called 'train', 'train' is called 'tractor', 'tractor' is called 'ship', 'ship' is called 'aeroplane', 'aeroplane' is called 'bulldozer' and ‘bulldozer' is called 'scooter' which of the following can fly?
Ans.- B
Sol. 9 × 7 – 85 ÷ 17 + 15 (apply BODMAS) = 63 – 5 + 15 = 73
Sol. 9 × 7 – 85 ÷ 17 + 15 (apply BODMAS) = 63 – 5 + 15 = 73
Q10)-If a 'truck' is called 'train', 'train' is called 'tractor', 'tractor' is called 'ship', 'ship' is called 'aeroplane', 'aeroplane' is called 'bulldozer' and ‘bulldozer' is called 'scooter' which of the following can fly?
Ship
Bulldozer
Aeroplane
Tractor
Ans.- B
Sol. 'Aeroplane' can fly and 'aeroplane' is called 'bulldozer'.
Sol. 'Aeroplane' can fly and 'aeroplane' is called 'bulldozer'.
No comments:
Post a Comment